Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vraťme věrnosti její společenskou prestiž, vyzval papež

Datum publikace21. 10. 2015, 16.33
TiskTisk

V pořadí třetí generální audienci během biskupské synody věnoval papež František ve středu 21. října 2015 tématu věrnosti v lásce. Vzpomněl přitom také na sv. Jana Pavla II., jehož liturgickou památku si církev připomíná ve čtvrtek.

Vatikán: „Bratři a sestry, je nutné vrátit věrnosti v lásce její společenskou váženost.“ Dvakrát zopakoval papež František tato slova během své středeční (21. října 2015) generální audience, jejímž tématem byla právě věrnost manželů.

Podle Františka je veškerá rodinná realita založená na slibu, neboť ze slibu, kterým se muž a žena vzájemně odevzdávají, rodina vyrůstá. To s sebou zároveň nese závazek přijmout a vychovat děti, ale i pečovat o staré rodiče. Rodina je také otevřená vůči svému okolí: „Rodina, která se uzavře do sebe, je jako protimluv, umrtvení slibu, díky němuž vznikla a žije,“ uvedl papež.

Věrnosti však není v současné společnosti přikládána potřebná váha, pokračoval František, který vzpomenul na generaci prarodičů, jimž stačilo k uzavření jakékoliv smlouvy podání ruky. „I tento společenský jev měl původ v rodině, v podání ruky muže a ženy, kteří spolu chtěli jít celý život,“ řekl.

Jednou z příčin poklesu váhy věrnosti ve společnosti je podle něj „špatně pochopené právo hledat uspokojení za každou cenu a v jakémkoliv vztahu“.

Věrnost se také vytrácí proto, že mnoho lidí chápe manželství pouze jako právní závazek. Láska a přátelství však čerpají svou sílu z toho, že jsou svobodné, že „vytváří pouto, aniž by vzaly svobodu“.

Svoboda a věrnost podle papeže nestojí v protikladu, nýbrž se doplňují. Příkladem jsou škody, které například způsobí porušení daného slova ve společnosti.

Podle Františka je nutné vrátit věrnosti její vážnost ve společnosti. „Je také nutné vyvést z podzemí na světlo každodenní zázrak milionů mužů a žen, kteří vytváří tento základ rodiny, z něhož žije každá společnost, aniž by jej byla schopna jinak zaručit,“ pokračoval papež, který hovořil také o nutnosti oběti ve vztahu.

Věrnost je podle Františka „mistrovským dílem“ lidstva a „trvalým Božím požehnáním“. „Jestliže sv. Pavel tvrdí, že v rodinném poutu se tajemně projevuje také rozhodující pravda o vztahu Pána a církve, to znamená, že sama církev zde nachází požehnání, jež musí chránit a z něhož se stále může učit,“ řekl František.

V závěru audience také vyzval k modlitbám za synodní otce, kteří pracují v „tvůrčí věrnosti“. V pozdravu polským poutníkům také uvedl: „Na přímluvu sv. Jana Pavla II. se modleme za biskupskou synodu, která se chýlí ke konci, aby obnovila v celé církvi nepopíratelnou hodnotu nerozlučitelného manželství a zdravé rodiny, založené na vzájemné lásce muže a ženy, a na Boží milosti.“

(foto: CNA / Daniel Ibanez)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou