Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež oznámil vytvoření nového vatikánského úřadu

Datum publikace23. 10. 2015, 16.16
TiskTisk

Nový úřad, jehož vznik papež oznámil 22. října 2015, se má věnovat laikům, rodinám a lidskému životu.

Vatikán: Během čtvrtečního (22. října 2015) jednání biskupské synody oznámil papež František vznik nového vatikánského úřadu, který se bude věnovat laikům, rodinám a lidskému životu. „Rozhodl jsem se ustavit nové dikasterium, které bude mít v kompetenci laiky, rodinu a život a nahradí Papežskou radu pro laiky a Papežskou radu pro rodinu, a k němuž bude připojena Papežská akademie pro život,“ řekl papež biskupům shromážděným na synodě. Jak také uvedl, v nejbližší době bude sestaven dokument zakotvující kompetence nového úřadu.

Papež tímto krokem vyslyšel návrh, který mu představila Rada kardinálů, tedy devět církevních představitelů, již mu pomáhají s reformou římské kurie.

Reforma konstituce Pastor bonus, která stanovuje kompetence římské kurie, bude tedy více postupným procesem než jednorázovou událostí. Již v únoru 2014 ustavil papež Ekonomický sekretariát, v červnu letošního roku zase sdružil vatikánská média pro Sekretariát pro komunikaci.

(foto: Umberto de Peppo Cocco)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou