Lupa
Obsah Obsah
Portál

Biskupové na synodě: Zastavte násilí na Blízkém východě

Datum publikace26. 10. 2015, 13.53
TiskTisk

V důrazném prohlášení vyzvali biskupové shromážděni na biskupské synodě k zastavení násilí a obchodu se zbraněmi. Současně poděkovali všem zemím, které přijali lidi prchající z oblastí konfliktu.

Vatikán: „Naše hlasy se připojují ke křiku tolika nevinných: již žádné násilí, již žádný terorismus, již žádné ničení, již žádné pronásledování! Ať okamžitě ustanou projevy nepřátelství a obchod se zbraněmi!“ Důrazným prohlášením komentovali situaci na Blízkém východě, Africe a Ukrajině biskupové shromážděni na synodě. Stalo se tak v poslední den jednání, v sobotu 24. října 2015.

Téměř tři stovky biskupů z celého světa v prohlášení vypočítávají řadu faktorů, které přinutily mnoho rodin uprchnout z domova: konflikty, neslýchané krutosti, zbraně hromadného ničení, únosy, obchod se ženami, vojenský nábor dětí nebo pronásledování kvůli víře či etnické příslušnosti. Mnohým jsou upírána základní práva na život a náboženskou svobodu. Rodiny zasažené těmito událostmi se v současnosti nemohou vrátit do svých domovů a přispět tak k obnově vlastní země.

Mír je třeba hledat nikoliv silovým vnucováním, nýbrž politickými rozhodnutími, jež respektují kulturní a náboženské odlišnosti jednotlivých občanů.

Biskupové také děkují Jordánsku, Libyi, Turecku a četným evropským státům za přijímání uprchlíků a vyzývají mezinárodní společenství, aby „nehledělo na vlastní zájmy a v hledání řešení důvěřovalo nástrojům diplomacie, dialogu a mezinárodního práva“.

„Našim jediným přáním, stejně jako přáním lidí dobré vůle, kteří tvoří součást velké lidské rodiny, je, aby se mohlo žít v míru. Aby mohli židé, křesťané i muslimové spatřovat v druhém věřícím svého bratra, který má být respektován a milován,“ uvádí biskupové v prohlášení. Citují přitom papeže Františka, který v loňském roce v Jeruzalémě vyzval k vzájemnému respektu abrahámovských náboženství a odsoudil zneužívání Božího jména k násilí.

Účastníci synody se obrací také „se stejnou starostlivostí a láskou“ ke všem rodinám, které se nachází v podobné situaci v Africe a na Ukrajině, a důrazně pro ně žádají důstojný a klidný život.

(foto: Xinhua Pan Chaoyue, Creative Commons)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou