Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež František přijal romské poutníky. I z ČR a Slovenska

Datum publikace27. 10. 2015, 16.06
TiskTisk

Vy nejste v církvi na okrajích, nýbrž jste v jejím centru, jste v srdci církve, řekl v pondělí (27. října 2015) papež František pěti tisícovkám Romů, kteří se v Římě zúčastnili Mezinárodní romské pouti.

Vatikán: Papež František přijal v pondělí ve Vatikánu pět tisícovek romských věřících, kteří do Říma přijeli v rámci Mezinárodní romské pouti. Do Vatikánu odjela i desítka Romů z Česka a setkání s římským biskupem se zúčastnila rovněž stočlenná delegace ze Slovenska, kterou vedl zmocněnec slovenské vlády pro romské komunity Peter Pollák. Ten k papeži promluvil v romštině.  

Romskou pouť pořádá Papežská rada pro pastoraci migrantů a lidí mimo domov. Cílem je připomenout půlstoletí od chvíle, kdy Pavel VI. v roce 1965 navštívil romský tábor v italské Pomezii a požehnal jeho obyvatelům. „Kdekoliv se zastavíte, jste pokládání za nepatřičné a cizí. Zde ne. Zde máte někoho, kdo vás má rád, cení si vás a pomáhá vám,“ řekl při té příležitosti Pavel VI. Tato slova zopakoval také František při pondělním setkání.

Papeži se dostalo od přítomných vřelého přijetí. Jen příchod Aulou Pavla VI., při kterém se zdravil s poutníky, trval téměř deset minut.

'Chci, aby se pro váš lid začal psát nový příběh. Ať se obrátí list! Přišel čas vykořenit sekulární předsudky a vzájemnou nedůvěru, které jsou často příčinou diskriminace, rasismu a xenofobie,' řekl papež Romům. Nabádal je také, aby nedávali médiím příležitost, aby o nich negativně informovala, a naléhal, aby Romové posílali děti do škol. „Je důležité, aby impuls k většímu vzdělání vzešel z rodin, od rodičů a prarodičů,“ řekl papež.

 „Vy nejste v církvi na okrajích, nýbrž, z jistého hlediska, jste v jejím centru. Jste v srdci církve. V tomto srdci je také Maria. (…) Jí a blahoslavenému Zefyrinovi svěřuji vás, vaše rodiny a vaši budoucnost,“ řekl František, který tak připomněl romského světce, blahořečeného v roce 2007.

Zde bude JS kód

 

'Setkání se Svatým otcem znamená povzbuzení pro celou romskou komunitu. Vliv církví a náboženských společností v romských komunitách je velký. Tam, kde aktivně působí registrované církve a náboženské společnosti, stanou se zázraky v životech lidí, protože upřímný zájem církví o Romy žijící v osadách je mění k lepšímu,' uvedl slovenský vládní zmocněnec Peter Pollák pro server Romea.cz.

Podle P. Vojtěcha Eliáše, který se v rámci České biskupské konference věnuje pastoraci Romů, migrantů a turistů, do Vatikánu vyrazila asi desítka Romů z farnosti v Budyni nad Ohří.

Podle oficiálních statistik žije v Evropě, Americe a Asii celkem 36 milionů příslušníků romských etnik. Polovina z nich, tedy 18 milionů, žije v Indii. Ve 24 zemích světa mají místní církve zvláštní pastorační struktury pro příslušníky těchto komunit, uvedlo Radio Vaticana.

(foto: CNA / Daniel Ibanez)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou