Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Bratři z Taizé zvou do Ostravy, Prahy i jiných měst

Datum publikace30. 10. 2015, 13.36
TiskTisk

V ČR se budou po dvou letech zase konat Dny důvěry. Dva bratři z Taizé a někteří z dobrovolníků, kteří koncem loňského roku pomáhali s evropským setkáním mladých v Praze, přijedou tentokrát ve dnech 20. – 22. listopadu 2015 do Ostravy.

Ostrava / Praha: Před necelým rokem se do hlavního města sjely tisíce mladých lidí z celé Evropy, aby zde společně s bratry z Taizé strávili v modlitbě i vzájemném společenství závěr občanského roku. Nyní se členové francouzské komunity do Česka vrací. V druhé polovině listopadu prožijí v Ostravě víkendové Dny důvěry, o několik dní dříve v Praze se zúčastní modlitby nazvané Slavnost světla. Zájemci s nimi mohou strávit čas modlitby také v Brně, Olomouci a jiných městech.  

„Už uplynul téměř rok, kdy jsme v radosti prožívali evropské setkání v Praze. My, bratři z komunity Taizé, jsme velmi vděční, že se tolik z Vás rozhodlo zúčastnit této etapy pouti důvěry, a dokonce pomoci nejrůznějším způsobem během přípravy vlastního setkání. Evropské setkání v Praze skončilo, ale ‚pouť důvěry na zemi‘ pokračuje,“ píše bratr Wojtek, který se na přípravách podílí.

Akcí v České republice se zúčastní dva bratři z Taizé a někteří z dobrovolníků, již pomáhali při zimním setkání.

Dny důvěry v Ostravě, 20. – 22. listopadu 2015

Od pátku 20. do neděle 22. listopadu 2015 se mohou zájemci zapojit do společných modliteb s meditativními zpěvy, nasloucháním Božímu slovu a modlitbou v tichu při Dnech důvěry v Ostravě. Na programu budou také biblické úvody, sdílení ve skupinkách, semináře a společné jídlo, stejně jako v Taizé.

Ekumenické setkání mladých, organizované ve spolupráci s komunitou Taizé, se u nás stalo již tradicí. Poprvé proběhly Dny důvěry ve Zlíně v Roce 2007, následovalo Brno (2009), Olomouc (2011) a Praha (2013). Letos se uskuteční v kostele sv. Josefa (Don Bosco) v Mor. Ostravě.

Na stránkách www.dnyduvery.cz se mohou registrovat účastníci stejně jako rodiny, jež mohou poutníkům nabídnout ubytování. Podle pořadatelů stačí k ubytování 2 metry čtvereční a dvě snídaně. Přes svou jednoduchost mohou taková setkání zanechat hluboký dojem a právě gesto přijetí mladých poutníků hostitelskými rodinami bývá často nejsilnějším zážitkem celého setkání,“ píše se na internetových stránkách.

Do 1. listopadu 2015 bude umožněná registrace všem, kdo si chtějí objednat také stravu, po 1. listopadu bude možné se registrovat také, avšak bez možnosti společné stravy.

Modlitby v Praze i v jiných městech

V úterý 17. listopadu 2015 se v pražském kostele U Salvátora (tzv. „evangelický Salvátor“, Salvátorská 1) uskuteční modlitba se zpěvy z Taizé.

O den později se modlitba se členy francouzské komunity uskuteční v Brně-Židenicích (18. listopadu 19.00 v kostele ČCE, Jílkova 74, Brno).

V úterý 24. listopadu se mohou zájemci zúčastnit modlitby také v Olomouci (19.15 v dominikánském kostele Neposkvrněného početí Panny Marie).

Další modlitby s bratry z Taizé uskuteční pravděpodobně na Velehradě a v Českém Těšíně a možná v Českých Budějovicích. Informace o těchto návštěvách budou průběžně doplňovány v následujících dnech na následující stránce: http://www.taize.fr/cs_article19719.html.

(foto: Člověk a víra / Martina Řehořová)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou