Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vzpomínka na všechny svaté a památka zesnulých 2015

Datum publikace30. 10. 2015, 11.53
TiskTisk

Přelom října a listopadu máme tradičně spojen s oslavou svátku Všech svatých a památky všech věrných zemřelých – Dušiček. Jak si lze obě události připomenout v centrech našich diecézí?

České Budějovice

Českobudějovický biskup Vlastimil Kročil bude v neděli 1. listopadu 2015 o slavnosti Všech svatých celebrovat mši svatou v českobudějovické katedrále. Začátek v 9.00.  

Tradiční požehnání hrobů a modlitbu za zemřelé na hlavním městském hřbitově u sv. Otýlie potom vykoná v pondělí 2. listopadu 2015 v  15.00. Obdobné požehnání a modlitbu za zemřelé na hřbitově v Mladém uskuteční ve stejný den od 15.00 generální vikář diecéze Adolf Pintíř. V katedrále sv. Mikuláše bude pondělní mše svatá sloužena v 17.00.

Brno

Bohoslužby o slavnosti Všech svatých budou v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně slaveny v 7.30, 9.00 a v 10.30 hodin. Mši svaté v 9.00 hodin  předsedá brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

V den vzpomínky na všechny věrné zemřelé (2. listopadu) proběhnou bohoslužby v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně v 7.30 a v 17.30 hodin. Bohoslužbu od 17.30 hodin slouží biskup Vojtěch Cikrle.

Přímo v katedrále na Petrově má hrob pět brněnských biskupů: Vincenc Josef kníže Schrattenbach (+ 1816), Václav Urban rytíř Stuffler (+ 1831), Jan Antonín Arnošt hrabě Schaffgotsche (+ 1870), Karel Nöttig (+ 1882) a Josef Kupka (+ 1941).

Olomouc

Arcibiskup Jan Graubner bude o nadcházejících svátcích spolu s věřícími slavit dvě mše svaté. O slavnosti Všech svatých to bude od 10.00 v olomoucké katedrále sv. Václava.

Všechny věrné zemřelé připomene tamtéž, o den později, v 18.00.

Ostrava

V den slavnosti Všech svatých bude biskup František Václav Lobkowicz sloužit mši svatou v kostele sv. Václava v Ostravě; proběhne od 9.30 hodin.

V pondělí 2. listopadu, v den Památky zesnulých, bude biskup František Václav Lobkowicz celebrovat bohoslužbu na stejném místě; začátek v 18.00.

Hradec Králové

Mše svatá k uctění památky věrných zemřelých se uskuteční v Hradci Králové na Pouchově od 7.30 hodin za účasti světícího královéhradeckého biskupa Josefa Kajneka.

Litoměřice

Biskup Jan Baxant bude v litoměřické katedrále vzpomínat na všechny zemřelé při mši svaté od 7.30. V tentýž den ještě odpoledne od 15.00 navštíví litoměřický hřbitov.

Praha

Kolegiátní kapitula Všech svatých na Hradě Pražském zve na oslavu patrocinia kapitulního chrámu, která se uskuteční v neděli 1. listopadu 2015. V 17.00 hodin začíná modlitba večerních chval. V 18.00 hodin navazuje pontifikální mše svatá, kterou bude sloužit kardinál Dominik Duka OP.

Královská kolegiátní kapitula sv. Petra a Pavla na Vyšehradě zve na slavnostní bohoslužbu věnovanou památce zesnulých, kterou bude v pondělí 2. listopadu 2015 od 18.00 hodin v bazilice sv. apoštolů Petra a Pavla na Vyšehradě sloužit kardinál Dominik Duka OP.

Po skončení bohoslužby půjdou věřící s rozžatými svícemi na Vyšehradský hřbitov, kde bude před Slavínem následovat požehnání hřbitova. Společnou modlitbu mezi hroby významných osobností moderních českých dějin povede děkan kapituly Mons. Tomáš Holub. Právě Vyšehrad spjatý s počátky české státnosti i křesťanské víry je vhodným místem pro hlubší zamyšlení nad posledními věcmi člověka. Modlitba za zemřelé má na tomto místě dlouhou tradici.

Památka všech věrných zemřelých či lidově „dušičky“ je dnem, kdy se církev modlí za zemřelé. Modlitba za zemřelé patří k nejstarší křesťanské tradici. Jako památku ji zavedl roku 998 clunyjský opat Odilo († 1048). Ve 13. století se tento zvyk rozšířil v západní církvi a papež Benedikt XV. jej v roce 1915 potvrdil pro celou církev. Doba památky zesnulých, kdy si připomínáme ty, kdo již nejsou mezi námi, je příležitostí položit si otázku po smyslu vlastního života. Vzpomínáme na naše blízké a v duchu se ptáme, jaké svědectví nám zanechali.

Také na dalších místech naší arcidiecéze bude probíhat vzpomínka na zemřelé. Vzpomínková pobožnost se koná např. také od 15.00 hodin u centrálního kříže na Olšanských hřbitovech a mše svatá za všechny věrné zemřelé od 16.00 hodin v kostele sv. Rocha na Žižkově.

(zdroj: tiskoví mluvčí jednotlivých diecézí; ilustrační foto: Markéta Jírů, ČBK)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou