Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Odešel básník Karel Vysloužil

Datum publikace2. 11. 2015, 17.16
TiskTisk

V úterý 27. října 2015 zemřel básník Karel Vysloužil, nositel Děkovného uznání ČBK z roku 2011. Poslední rozloučení s ním proběhne 7. listopadu 2015 ve Vsetíně.

Vsetín: Karel Vysloužil se narodil 24. ledna 1927 v Čelčicích u Prostějova jako čtvrté dítě ze čtyř. Pocházel z rolnické rodiny.

Po absolutoriu na reálce a předčasné smrti otce bylo potřeba, aby se v roce 1945 ujal hospodářství. V rodné vesnici žil až do doby, kdy se na Svatém Hostýně seznámil se svou nastávající manželkou Jitřenkou. Po svatbě s ní zanechat hospodaření a odstěhovat se z Hané na Valašsko. Svatba proběhla 18. září 1948 a novomanželé pak spolu šťastně žili řadu měsíců. Do roku 1948, kdy Vysloužil nastupuje vojenskou službu.

V noci 9. října 1949 je však v kasárnách zatčen státní bezpečností. Důvodem jeho zatčení byl podíl na protirežimní akci, kterou se svými kamarády podnikl během jara 1948. Skupina mladíků sympatizujících s Čs. stranou lidovou začala po kraji tajně distribuovat letáky vyzývající k odporu proti sílící komunistické moci a obraně demokratických hodnot.

Karel Vysloužil dostal 24 let nepodmíněně. Část doby ve vězení prožil v lágrech na Jáchymovsku a Příbramsku, aby byl v roce 1958 propuštěn, a vrátil se do Vsetína. Po stech měsících věznění, z čehož v souhrnu dva roky prožil v samotkách.

Během 80. let potom rozvinul svůj básnický talent, po roce 1989 též působil ve veřejných funkcích.

Za poslední léta Karel Vysloužil vydal ve vlastním nákladu řadu básnických sbírek a založil miničasopis poezie Hlas pasínku.

Mše díků za prožitý život a poslední rozloučení s Karlem Vysloužilem proběhne v sobotu 7. listopadu 2015 od 14.30 ve vsetínském kostele Nanebevzetí Panny Marie. Následně bude tělo uloženo v rodinné hrobce na městském hřbitově.

(zdroj a foto: ÚSTR)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou