Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Charita vyhlašuje akci 'Vánoční balíček' pro děti z Ukrajiny

Datum publikace3. 11. 2015, 10.00
TiskTisk

Stejně jako každý rok i letos zahajuje Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) akci Vánoční balíček, která spočívá v jednorázovém obdarování dětí z dětských domovů a ze sociálně slabých rodin na Ukrajině v době Vánoc. Jedná se o přímou podporu ukrajinských dětí a mládeže, na kterou mohou přispět jednotlivci, české rodiny i organizace.

Olomouc: Akce spočívá v jednorázovém osobním obdarování dětí, ze kterého nevyplývá žádný dlouhodobý závazek ani pro jednu ze stran. Jednotlivci mohou vybírat děti, pro které chtějí koupit dárky, od 1. listopadu prostřednictvím charit ve své farnosti či po domluvě s humanitárním pracovníkem P. Rostislavem Strojvusem přímo v Arcidiecézní charitě Olomouc. Připravený dárek ve formě balíčku lze na adresu ACHO dopravit opět prostřednictvím jednotlivých charit v olomoucké arcidiecézi nebo dle osobní domluvy s P. Strojvusem, a to do 11. prosince 2015. Následně balíček poputuje do místa určení na Ukrajinu ke konkrétnímu dítěti.

Čím lze děti obdarovat, co je vítané či vhodné koupit? V případě, že nebudou ze strany dětí specifikované potřeby, může podle informací P. Rostislava Strojvuse balíček obsahovat následující věci: cokoliv pro radost na úrovni věku: hra, hračka, autíčko, panenka, stavebnice apod., a to tak, aby to bylo pochopitelné pro děti, které si nebudou moci přečíst návod v češtině. Pro jazykovou bariéru nejsou vhodné knihy, dále kapesní nože a dětské zbraně na hraní. Mezi vhodné dárky naopak patří oblečení: mikiny, trička, halenky, ponožky, čepice, rukavice, svetry, může být i spodní prádlo – vše lze pořídit na základě rozměrů uvedených u jednotlivých dětí z webové adresy ACHO.

Vítané jsou též věci do školy, jako jsou pastelky, barvičky, fixy, propisky, pentilky, kružítka, penály, kalkulačka, pro menší děti omalovánky. Lze zakoupit rovněž sladkosti v originálních obalech, které vydrží dlouhou přepravu a mají dostatečně dlouhou dobu použitelnosti. Není vhodné čerstvé ovoce nebo cokoliv, co by mohlo poškodit a znečistit ostatní věci.

Vhodné je přidat i pěkné přání k Vánocům, které nebude atakem na city, nebo které by nějak poukazovalo na sociální situaci dítěte. Samozřejmě je nejlepší, aby přání bylo napsáno rusky nebo ukrajinsky a azbukou. „Děti na Ukrajině jsou velmi silně věřící a určitě je potěší přání ve formě skládacího ‚betlémku‘, popř. něco podobného, jistě by si ho uschovali na delší dobu,“ uvedl P. Strojvus.

Balíček by měl být přibližně v hodnotě tisíc korun. „Pokud by to pro dárce byla velká částka, což chápeme, může se na jedno dítě složit více lidí nebo i rodin. Vycházeli jsme ze současných cen a rovněž z toho, aby všechny děti byly obdarovány přibližně stejně,“ upřesnil P. Strojvus. Každý balíček musí být zabalen do vánočního papíru a opatřen jmenovkou dítěte, rovněž pokud možno azbukou.

Projekt Vánoční balíček Arcidiecézní charity Olomouc byl založen v roce 2008. V loňském roce bylo obdarováno díky českým rodinám a organizacím celkem 275 ukrajinských dětí.

(zdroj: Eva Štefková, ACHO)

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou