Lupa
Obsah Obsah
Portál

I letos Česko propojí vzpomínka na oběti dopravních nehod

Datum publikace6. 11. 2015, 9.02
TiskTisk

V Praze, v Plzni a letos poprvé také v Olomouci budeme o třetím listopadovém víkendu vzpomínat na ty, kdo se nevrátili ze svých cest. Na neděli 15. listopadu 2015 totiž připadá Světový den obětí dopravních nehod.

Praha/Plzeň/Olomouc: Vzpomenout na ty, kdo zemřeli především na silnicích, poděkovat pomáhajícím, a připomenout dlouhodobé dopady dopravních nehod – to jsou hlavní cíle již tradičního řetězce pietních aktů, bohoslužeb a dalších setkání, kterými se lidé a organizace v České republice připojují ke Světovému dni obětí dopravních nehod.

Poprvé si letos památku obětí nehod připomenou v Olomouci. Právě tam v 10.00 hodin řetězec začne mší v katedrále sv. Václava. Naváže na ni krátké setkání s odborníky na dané téma. „Tragické události na silnicích se staly běžnou součástí našeho života, pravidelně jsme ve zprávách informováni o neštěstích, nějak jsme si na ně zvykli, možná proto, že se nás zatím bezprostředně nedotýkají. Někoho už bohužel ano. Mezi našimi klienty jsou i ti, kterým dopravní nehoda výrazně změnila život,“ říká Jana Haasová, vedoucí Střediska sv. Kryštofa pro krizovou pomoc a poradenství Charity Olomouc, které akci pořádá.

Od 11.00 hodin se pak ve stejný den, ale na jiném místě: Praze, uskuteční pietní akt u  Památníku obětí dopravních nehod u 0. km dálnice D1 v Praze 4 na Chodově (za parkovištěm čerpací stanice Agip pod pěší lávkou přes dálnici z ulice Kloknerova). Organizují ho členové a spolupracovníci Českého sdružení obětí dopravních nehod.

Nedělní odpoledne bude patřit tradiční ekumenické bohoslužbě Na památku obětí dopravních nehod v naší první dálniční kapli na D5 u Plzně (odpočívadlo na obchvatu Plzně poblíž Šlovic u 83. km ve směru na Prahu). Začíná v 15.00 hodin.

V předvečer Světového dne obětí dopravních nehod, v sobotu 14. listopadu od 15 do 18 hodin zve sdružení Plzeňská zastávka na tvořivé odpoledne v komunitním centru Radostník (Koperníkova 41, Plzeň). Rodiny s dětmi mohou přijít malovat, plést prsty nebo zdobit svícny nebo společně omalovat lucernu, která následující den přiveze světlo na bohoslužbu v dálniční kapli.

Vrátit čas nedokážeme. Vrátit životy neumíme. Ale můžeme při sobě stát, navzájem si pomáhat a vědět, že nikdy nejsme sami. Ani v těch nejhorších chvílích, kdy bolí i dýchat. Hodně věcí nemůžeme, ale být tu pro sebe navzájem, ano,“ říká spoluzakladatelka sdružení Plzeňská zastávka Mirka Šimková, která sama před šesti roky přišla při autonehodě o manžela.

Bohužel počet mrtvých na našich silnicích začal v posledních dvou letech opět narůstat. Za každým jednotlivým číslem se přitom skrývá příběh rodin, kterým neštěstí zcela změnilo život. Proto považujeme za důležité oběti nehod stále připomínat,“ dodává místopředseda Českého sdružení dopravních nehod Stanislav Vondruška. 

(zdroj: Karel Šimr; zdroj foto sochy sv. Kryštofa od M. Kotrby: Farnost Hodslavice)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou