Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kde hledat informace o uprchlících?

Datum publikace6. 11. 2015, 13.24
TiskTisk

V množství informací o migrační krizi se v současné době dokáže zorientovat jen málokdo. Přinášíme proto odkazy na přehledné a ověřené zdroje informací, které vám mohou dobře posloužit k vlastnímu informování i k dalšímu šíření. Navazujeme na článek Co dělat?

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) funguje od roku 1950. Jeho hlavním posláním je zabezpečení základních práv uprchlíků. Zároveň je zmocněn k vedení a koordinaci mezinárodních činností pomoci uprchlíkům na celém světě. UNHCR působí v současnosti ve 125 zemích světa.

Stránky UNHCR v České republice, které obsahují důležité informace k tématu, statistiky, konkrétní příběhy lidí, videa i fotografie jsou na adrese http://www.unhcr-centraleurope.org/cz/index.html.

Jejich součástí je i velmi přehledná zpráva Global Trend Forced Displacement 2014: http://unhcr.org/556725e69.html.

Ministerstvo vnitra ČR

Ministerstvo vnitra ČR spustilo vlastní portál věnovaný migraci. Zájemci zde naleznou aktuální informace o uprchlících na našem území, slovníček pojmů a často kladené otázky k tématu nebo např. informace pro obce věnované integraci cizinců: http://www.mvcr.cz/migrace/.

Ministerstvo vnitra ČR společně s Ministerstvem práce a sociálních věcí provozuje také rozcestník pro cizince i odbornou veřejnost, kteří hledají informace o migraci a integraci cizinců v ČR.  http://www.imigracniportal.cz/.

Eurostat

Zajímají-li vás statistiky o žadatelích o azyl nebo migrujících lidech, na stránkách Eurostatu (statistický úřad EU) naleznete informace k druhému kvartálu roku 2015: http://ec.europa.eu/eurostat/web/asylum-and-managed-migration/statistics-illustrated.

Charita ČR

Charita ČR koordinuje pomoc české katolické církve uprchlíkům. Zájemci mohou nabídnout pomoc přes webový formulář na adrese http://www.charita.cz/jak-pomahame/pomoc-cizincum-v-cr/formular-pro-pomoc-uprchlikum/. Charita také zabezpečuje pomoc uprchlíkům mimo ČR, v naší zemi dále provozuje řadu poradenských center pro cizince nebo telefonní linku v mongolském, vietnamském a českém jazyce. Aktuální informace naleznete na stránce http://www.charita.cz/jak-pomahame/pomoc-cizincum-v-cr/.

Caritas Internationalis

Za pozornost stojí také stránky celosvětové Caritas Internationalis. Na adrese http://www.caritas.org/what-we-do/migration/ jsou průběžně zveřejňovány informace z míst, kde organizace pomáhá. Caritas internationalis je konfederace 162 humanitárních organizací z celého světa, převážně národních charit. 

Diakonie ČCE

Na stránkách Diakonie ČCE http://www.spolu.diakonie.cz/uprchlici/ je možné nalézt informace o možnostech pomoci uprchlíkům, a to jak v Evropě, tak i na Blízkém východě.

ADRA

Více informací o pomoci Církve adventistů sedmého dne prostřednictvím humanitární organizace ADRA naleznete zde a zde.

Armáda spásy

Mezinárodní ústředí Armády spásy uveřejňuje aktuální informace o vývoji pomoci migrantům ve mnoha evropských zemích na svém webu. Národní ředitel AS k situaci migrantů vydal následující prohlášení.

Nadační fond Generace 21

Nadační fond se zasazuje o přesídlení 152 křesťanů z uprchlických táborů v Iráku do ČR. Více na stránkách http://www.gen21.cz/.

pomocuprchlikum.cz

Portál http://www.pomocuprchlikum.cz/ je jakýmsi rozcestníkem pro všechny, kteří chtějí pomoci uprchlíkům. Přináší informace o četných materiálních i finančních sbírkách nebo o možnosti dobrovolnictví.

Abeceda migrace

Přehledným způsobem uvádí do jednotlivých témat Abeceda migrace (http://demagog.cz/abeceda-migrace), kterou provozuje server demagog.cz. Cílem stránky je poskytnout na základě faktické analýzy reálné argumenty, na kterých může stát společensky přínosná diskuze.

Evropská migrační síť

Odborné veřejnosti jsou určeny stránky Českého národního kontaktního místa Evropské migrační sítě, které informují o výzkumu v otázce migrace, jež v ČR probíhá, nebo upozorňuje na aktuální konference či granty: http://www.emncz.eu/ Evropská migrační síť je iniciativa Evropské komise zaměřená na sdílení informací z oblasti azylu mezi 28 členskými státy EU a Norskem.

(foto: UNHCR, S. Rich)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou