Lupa
Obsah Obsah
Portál

Někd. spirituál praž. semináře B. Kolář bude pohřben 17. listopadu

Datum publikace10. 11. 2015, 14.59
TiskTisk

Ve čtvrtek 5. listopadu 2015, ve věku 91 let, odešel na Věčnost P. Bohumil Kolář. S jedním ze zakladatelů československé pobočky Hnutí fokoláre či někdejším spirituálem pražského semináře se můžete rozloučit v den, kdy si zvláště připomínáme význam svobody pro život člověka, tedy 17. listopadu 2015, při mši svaté od 12.00 hod. v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Praze 8 - Karlíně.

Praha: P. Kolář se narodil 7. ledna 1924 v Praze. Po absolvování gymnázia studoval teologii. Studia dokončil v roce 1948  v Římě a téhož roku byl vysvěcen na kněze. I přes těžkou poúnorovou situaci v ČSR se v létě 1948 vrátil do vlasti. V roce 1949 se nenechal zastrašit a přečetl pastýřský list Hlas biskupů a ordinářů věřícím v hodině velké zkoušky, který kritizoval poměry nastolené komunistickým režimem. Za to byl poprvé odsouzen, a následně osvobozen při amnestii v roce 1949.

V letech 1952 – 1960 byl vězněn pro své kněžské působení. Odsouzen byl spolu s jedenáctičlennou skupinou „velezrádců“, mezi nimiž byli také dva další římskokatoličtí kněží Antonín Bradna a Karel Pilík. Z Valdic byl propuštěn v květnu 1960. Do duchovní služby však nastoupit nemohl. Pracoval v dělnických profesích až do roku 1968, kdy se konečně mohl vrátit do kněžské služby v Roudnici nad Labem, kde působil do roku 1991.

Po pádu komunismu své bohaté zkušenosti zejména s katechetickou prací zúročil ve svém působení na Katolické teologické fakultě UK i jako moderátor Katechetického střediska. Velký význam pro formaci nové generace kněží české provincie mělo jeho desetileté působení ve funkci spirituála Arcibiskupského semináře v Praze. Dlouhodobě mj. spolupracoval s Diecézním centrem pro seniory v Hradci Králové a léta vypomáhal ve farnosti Praha – Sedlec.

Byl jedním ze zakladatelů vznikajícího Hnutí fokoláre v tehdejším Československu.

Posledních 15 měsíců prožil ve farnosti sv. Cyrila a Metoděje v Praze – Karlíně, kde bydlel, do posledních chvil sloužil a kde, obklopen péčí a přátelstvím, prožil závěr své pozemské části života.

Poslední rozloučení proběhne při mši svaté v úterý 17. listopadu 2015 ve 12.00 hod. v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Praze 8 - Karlíně. Potom bude jeho tělo uloženo do hrobu na hřbitově v Praze 9 - Vinoři. Obřad začne v 15.30 hod.

(Zdroj: smuteční oznámení)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou