Lupa
Obsah Obsah
Portál

Skupina europoslanců navštívila rodinu Asie Bibiové

Datum publikace10. 11. 2015, 13.17
TiskTisk

Delegace Evropského parlamentu navštívila počátkem listopadu příbuzné Asie Bibiové, pákistánské křesťanky odsouzené k trestu smrti za údajné rouhání. Poslanci současně apelovali na vládu, aby revidovala zákon o rouhání, který bývá v posledních desetiletích zneužíván.

Láhaur: „Blahoslavení pronásledování pro spravedlnost, neboť jejich je nebeské království.“ Tato věta je součástí dopisu, který předali tři europoslanci Ašikovi Masíhovi, manželu Asie Bibiové, pákistánské křesťanky odsouzené k trestu smrti za údajné rouhání. V prvním listopadovém týdnu navštívila delegace Evropského parlamentu ve složení Peter van Dalen (Nizozemí), Arne Gericke (Německo) a Marek Jurek (Polsko) Pákistán, kde mj. jednali s politickými představiteli o revidování tzv. zákona o rouhání.

Členové delegace se informovali o situaci Asie Bibiové a jejich potřebách. „Asia je příkladem autentické a opravdové křesťanské víry pro miliony lidí na světě,“ uvedli v prohlášení.

Během návštěvy jednali také s vysokými představiteli vlády i občanské společnosti. Při setkání s poradcem premiéra Sartajem Azizem žádali o kompletní přepracování tzv. zákona o rouhání a jeho uplatňování. „Legislativa, která měla bránit a chránit, zaplavila namísto toho část Pákistánské společnosti strachem. V posledním desetiletí se bezpečnostní situace v Pákistánu zhoršila. Především menšiny se v Pákistánu necítí v bezpečí a Pákistán tak stojí v čele deseti zemí, z nichž lidé hledají azyl v EU,“ uvedla delegace podle deníku Pakistan Christian Post.

Zákon o rouhání totiž bývá zneužíván k vyřizování osobních sporů, jak uvedli např. italští představitelé během evropského předsednictví Itálie zhruba před rokem: „Hlavní kritika vznesená vůči zákonům o rouhání zní, že sankce trestu smrti je neuměřená vzhledem k povaze trestného činu. Další znepokojení se týká skutečnosti, že značný počet případů rouhání se zakládá na nepravdivých prohlášeních: udání se podává, aby se vyřešily osobní spory nebo aby se živily sektářská a mezináboženská napětí. Případy tohoto zneužívání drasticky rostou v posledních desetiletích.“

Členové delegace, kteří navštívili Pákistán, také potvrdili přístup, který aplikuje v mnoha institucích Evropská unie: Pokud nebude Pákistán respektovat úmluvu OSN o lidských právech, může být pozastaven zvláštní status, který mu dává přístup k privilegovaným obchodním dohodám s EU (GSP+). To by znamenalo zbrzdění exportu pákistánských výrobků do zemí EU.

Asia Bibiová byla zatčena v roce 2009 poté, co byla obviněna jednou ze svých spolupracovnic na poli z rouhání. Bibiová se hájí tím, že nařčení představuje vyřizování osobních účtů. V roce 2010 byla žena odsouzena k trestu smrti, Vrchní soud vloni rozsudek potvrdil. K přelomovému rozsudku došlo v červenci 2014, kdy Nejvyšší soud v Láhauru nařídil pozastavení vykonání trestu a přezkoumání případu.

Odsouzení Asie Bibiové vyvolalo vlnu solidarity po celém světě. K jejímu propuštění vyzval Benedikt XVI, v dubnu loňského roku se s jejím manželem a dcerou setkal papež František. Za pákistánskou křesťanku se také postavil Evropský parlament v rezoluci z listopadu loňského roku.

(zdroj: Vatican Insider, Pakistan Christian Post, Evropská komise; foto: Aka Gilyo, Creative Commons)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou