Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V syrském Aleppu bude otevřena Brána milosrdenství

Datum publikace10. 11. 2015, 15.02
TiskTisk

Brána milosrdenství se bude nacházet v kostele sv. Františka, jenž byl koncem října letošního roku poničen výbuchem granátu. Chrám je útočištěm mnoha věřících.

Aleppo: V neděli 13. prosince 2015 bude v syrském Aleppu otevřena Brána milosrdenství. Stane se tak v rámci zahájení Svatého roku milosrdenství v kostele sv. Františka, jenž byl před několika týdny zasažen granáty a poničen.

Jedno z nejlidnatějších měst Sýrie (4 miliony před začátkem konfliktu) je od roku 2012 pod palbou, pročež se mu někdy přezdívá „Sarajevo 21. století“. Dnes žije v metropoli 1,9 milionů lidí, počet křesťanů za poslední roky klesl z 200 tisíc na méně než polovinu.

„Jsme bez vody, elektrické energie a paliv,“ popisuje tamější situaci pro deník L’Osservatore Romano apoštolský vikář Aleppa Georges Abou Khazen. „Chybí nám ty nejnutnější prostředky. Granáty, bomby a rakety nás mohou zasáhnout v každém okamžiku a na jakémkoliv místě. 3. listopadu získala řádná armáda kontrolu nad silnicí, která vede k městu, a tak se obnovily dodávky potravin a zásob. Nevíme však, jak dlouho to potrvá.“

Brána milosrdenství bude otevřena v kostele sv. Františka ve čtvrti Aziziyeh a je jediným chrámem, který je v této oblasti ještě v provozu. Stal se proto útočištěm mnohých věřících. Koncem října 2015 ji zasáhl výbuch granátu vypáleného rebelujícími vojsky, který narušil kupoli a zranil sedm lidí.  

Svatý rok milosrdenství začne v celé církvi 8. prosince 2015, ukončen bude 20. listopadu 2016.

Svatá brána bývala při svatých rocích otevírána ve čtyřech hlavních římských bazilikách, letos poprvé rozšířil papež tento zvyk na každou diecézi na světě.

(zdroj: L'Osservatore Romano, foto: Spetsnaz1945, Creative Commons)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou