Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Americká univerzita pořádá konferenci o teologii T. Halíka

Datum publikace11. 11. 2015, 11.55
TiskTisk

Ve dnech 15. - 17. listopadu 2015 pořádá Univerzita Notre Dame spolu s Templetonovou nadací celoamerickou vědeckou konferenci o přínosu prof. Tomáše Halíka k soudobému filosofickému a teologickému myšlení.

Notre Dame: Ve dnech 15. - 17. listopadu 2015 pořádá Univerzita Notre Dame spolu s Templetonovou nadací celoamerickou vědeckou konferenci o přínosu prof. Tomáše Halíka k soudobému filosofickému a teologickému myšlení. Název konference byl zvolen podle připravované knihy Tomáše Halíka „Afternoon of Christianity“ (Odpoledne křesťanství). Zúčastní se řada významných teologů, filozofů, sociologů, historiků a politologů např. z Harvardovy či Chicagské univerzity.

Prof. Tomáš Halík pobývá v USA již od září. Do prosince tohoto roku působí na Institute for Advanced Study na Univerzitě Notre Dame. Pracuje zde na projektu, „Afternoon of Christianity“.

Na cestě do USA přednášel na pozvání emeritního papeže Benedikta XVI. pro kruh jeho bývalých doktorandů (tvz. Schülerkreis) v papežském letním sídle v Castel Gandolfu u Říma). V říjnu pak hovořil ve washingtonském mezinárodním Centru presidenta Wilsona, též na Velvyslanectví ČR a pro české krajany sloužil mši v katedrále National Shrine.

V listopadu navštívil New York. Besedoval zde s profesory Union Theological Seminary, setkal se s rektorem St. Joseph Seminary Mons. Peterem Vaccari. V rámci Festivalu evropské literatury besedoval s teologem Peterem Colossi a vystoupil s publicistou Ianem Burumou k tématu uprchlické krize a identity Evropy na Carnegie Council for International Etics.

Na zpáteční cestě do České republiky se prof. Halík chystá zastavit na dva dny v Římě, kde bude na Papežské univerzitě Urbaniana přednášet v rámci mezinárodní konference o pronásledování křesťanů, pořádané Univerzitou Notre Dame k 50. výročí vydání dokumentu Dignitatis humanae o náboženské svobodě a na konferenci na Papežské univerzitě Gregoriana, pořádané velvyslanectvím Spolkové republiky Německo při Svatém Stolci k  50. výročí ukončení II. vatikánského koncilu.

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou