Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež František se setkal se slovenskými biskupy

Datum publikace13. 11. 2015, 15.30
TiskTisk

Papež František se 12. listopadu 2015 sešel v Římě se slovenskými biskupy. Hovořili spolu o situaci církve na Slovensku a její pastorační a evangelizační službě.

Vatikán: Slovenské biskupy, kteří jsou v těchto dnech na návštěvě Ad limina v Římě, přijal ve čtvrtek 12. listopadu papež František. Během téměř dvouhodinového setkání, které mělo charakter neformálního rozhovoru, hovořil římský biskup s biskupy o situaci církve na Slovensku a její pastorační a evangelizační službě.

Sám nám řekl několik podnětů, ptal se, i my jsme se ho mohli ptát. Bylo to skutečně setkání v rodinné atmosféře,“ shrnul setkání předseda Konference biskupů Slovenska Mons. Stanislav Zvolenský.

Jedním z témat rozhovoru papeže bylo např. téma uprchlíků. „Pozval nás k tomu, abychom i my velmi vnímavě sledovali situaci a hledali možnosti, jakým způsobem může církev na Slovensku pomoci těmto lidem. I on připomenul: v respektu vůči autoritám státu, ve kterém se nacházíme,“ uvedl Mons. Zvolenský.

František také slovenským biskupům zdůraznil důležitost věnovat se mladým lidem, především v oblasti přípravy na život v manželství. Připomenul také potřebu doprovázet rodiny, především ty, které ve svém manželském životě prožívají nějakou bolest nebo narušení vztahů.

Mezi podněty, které papež církevním představitelům Slovenska dal, bylo také neopomíjet péči o kněze, kteří podle něj mají cítit, že biskupové jsou jejich opravdovými otci. Podle Františka je také důležité spolupracovat efektivně se zasvěcenými osobami.

Během setkání papež popsal důvody, které jej vedly k vyhlášení mimořádného Svatého roku milosrdenství. Biskupové mají podle něho „zprostředkovat kněžím, aby v roce milosrdenství všichni, kdo se na kněze obrátí, pocítili Boží lásku, to, že církev je matka a Bůh je Otcem“, vysvětlil bratislavský arcibiskup. „To je to nejdůležitější, co má být v roce milosrdenství zprostředkováno.“

Na žádost předsedy Konference biskupů Slovenska také papež promluvil o odvolaném arcibiskupovi Róbertu Bezákovi. „Svatý otec hovořil na toto téma s velkou úctou a poměrně dlouho, vysvětloval nám okolnosti, říkal nám o tom, jak se věnovat tomuto případu a studoval k němu podklady, připomněl také setkání s otcem arcibiskupem Bezákem a povzbudil nás, abychom i my zprostředkovali pro média tu základní myšlenku, kterou také řekl otci arcibiskupovi při osobním setkání, že Svatý otec František je připravený mu pomoci,“ řekl Mons. Zvolenský.

Papež také biskupům předal psaný projev, který je možné si přečíst v plném znění na stránce tiskové kanceláře Konference biskupů Slovenska.

Návštěva slovenských biskupů Ad limina apostolorum trvá od 9. do 14. listopadu 2015. Naposledy tuto návštěvu vykonali naši sousedé v roce 2007.

Během návštěvy Ad limina apostolorum (česky „k apoštolským prahům“) se biskupové (většinou z jedné církevní provincie) setkávají s papežem, nástupcem apoštola Petra, a putují k hrobům svatých apoštolů Petra a Pavla. Na jednotlivých sekcích vatikánské kurie také projednávají důležité otázky církevního života. Tradice uctění hrobů obou apoštolů se datuje již od nejstarších dob křesťanství a vyjadřuje jednotu církevního společenství.

(zdroj: tkkbs.sk; ilustrační foto: Alan Holdren / CNA)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou