Lupa
Obsah Obsah
Portál

Českou republiku navštíví kardinál Gianfranco Ravasi

Datum publikace19. 11. 2015, 16.00
TiskTisk

Kardinál Gianfranco Ravasi, který stál u zrodu iniciativy Nádvoří národů podporující dialog mezi věřícími a nevěřícími, navštíví ve dnech 20. – 22. listopadu 2015 Českou republiku. Na programu bude např. přednáška v Plzni na téma křesťanských kořenů Evropy nebo mše svaté v plzeňské či pražské katedrále.

Praha/ Plzeň: Ve dnech 20. – 22. listopadu 2015 navštíví Českou republiku kardinál Gianfranco Ravasi, předseda Papežské rady pro kulturu. V pátek 20. listopadu přednese v Plzni přednášku o křesťanských kořenech Evropy, v sobotu bude s biskupem Radkovským celebrovat mši svatou v katedrále sv. Bartoloměje a 22. listopadu bude hlavním celebrantem mše svaté v pražské svatovítské katedrále.

Páteční přednášku nazvanou „Křesťanské kořeny evropské kultury a její budoucnost“ pořádá město Plzeň, nositel titulu Evropské hlavní město kultury 2015, Západočeská univerzita v Plzni a plzeňské biskupství. Akce proběhne na městské radnici 20. listopadu od 15.30 hodin. Přednáška bude tlumočena do češtiny. Na akci je zvaná široká veřejnost.

Ještě před přednáškou se kardinál Ravasi stihne sejít s primátorem města Plzně Martinem Zrzaveckým a spolu s ním, biskupem Františkem Radkovským, rektorem ZČU Miroslavem Holečkem a s dalšími představiteli veřejného života společně poobědvá.

V sobotu 21. listopadu bude kardinál Ravasi s biskupem Radkovským celebrovat od 8 hodin mši svatou v katedrále sv. Bartoloměje, poté navštíví v galerii Masné krámy výstavu barokní umění západních Čech 'Vznešenost a zbožnost' a prohlédne si pivovar Plzeňský Prazdroj.

V neděli 22. listopadu bude kardinál Ravasi od 10.00 hodin hlavním celebrantem mše svaté v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Koncelebranty budou oba pražští kardinálové – Dominik Duka OP a Miloslav Vlk, který přednese homilii.

Kardinál Ravasi je odborník v biblických vědách a pracoval jako biblický archeolog v Sýrii, Iráku, Libanonu a Turecku. Jako prezident Papežské rady pro kulturu vyniká snahou o dialog s lidmi otevřenými pro hledání duchovního rozměru skutečnosti. V listopadu 2013 navštívil na pozvání kardinála Duky Českou republiku, aby zde zahájil dialog mezi světem víry a nevíry, inspirovaný sv. Pavlem, označovaný jako „Nádvoří národů“. V Arcibiskupském paláci při té příležitosti představil svou knihu „Neznámý Bůh“.

„Nádvoří národů“ bylo spuštěno v roce 2011 v pařížské centrále UNESCO, na univerzitě Sorbonne a na Institute de France. Iniciativa má vytvořit prostor pro dialog mezi věřícími a nevěřícími nad současnými výzvami a velkými otázkami lidstva. Dosud proběhlo na padesát akcí po celém světě, které uvítaly přítomnost předních osobností z oblasti vědy, politiky, filosofie nebo umění. Jednou z akcí je také vybavení speciálního rychlovlaku pro děti na okraji společnosti, který přijíždí do Vatikánu. Zde na děti čeká program a setkání s papežem Františkem.

(zdroj: Arcibiskupství pražské, Katolický týdeník)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou