Lupa
Obsah Obsah
Portál

Ježíš pláče nad světem ve válce, prohlásil papež

Datum publikace19. 11. 2015, 14.14
TiskTisk

Při zřejmě nejbolestněji zaměřené homilii, kterou od svého nástupu na papežský stolec pronesl, komentoval papež František ve čtvrtek 19. listopadu 2015 evangelium o Ježíšově pláči. Přítomné také vyzval k modlitbě za obrácení srdce těch, kdo vyvolávají války.

Vatikán: „Ježíš plakal.“ Těmito slovy zahájil papež František pravděpodobně svou nejbolestnější homilii při čtvrteční ranní mši svaté v Domě sv. Marty. V kázání, v němž se vrátil ke konfliktům, jež probíhají v posledních letech, komentoval příběh o Ježíšově pláči nad Jeruzalémem (Lk 19,41-44). Boží Syn se v něm přibližuje k Jeruzalému se slovy: „Kéž bys v tento den poznalo i ty, co je pro tebe k pokoji! Nyní však je to tvým očím skryté.“

Při mši papež opakoval tato slova a dodal: „I dnes Ježíš pláče. Protože jsme dali přednost cestě války, cestě nenávisti, cestě nepřátelství. Vánoce se blíží: budeme mít světla, oslavy, osvícené stromy, jesličky… všechno nalíčené: svět pokračuje ve válce a vede války. Svět nepochopil cestu pokoje,“ řekl  podle Vatikánského rozhlasu František.

V homilii také zmínil nedávné připomínky druhé světové války. „Zbytečná krveprolití,“ komentoval František, který si položil otázku, co zbyde po válce, kterou prožíváme nyní.

„Co zbyde? Trosky, tisíce dětí bez vzdělání, tolik nevinných mrtvých, tolik!“ pokračoval. „A také tolik peněz v kapsách obchodníků se zbraněmi. Jednou Ježíš řekl: ‚Nelze sloužit dvěma pánům, Bohu a bohatství‘. Válka je volbou pro bohatství: ‚Veďme válku, tak se vyrovná ekonomika a budeme pokračovat s našimi zájmy‘. Existuje jedno hrubé slovo Pána: ‚Zlořečení!‘ Protože on řekl: ‚Požehnaní tvůrci pokoje!‘ Ti, kdo způsobují válku, kdo vedou války, jsou zlořečení, jsou to zločinci. Válku je možné ‚ospravedlňovat‘ – v uvozovkách – mnoha a mnoha způsoby. Ale když je celý svět ve válce, jako je tomu dnes, kdy je ve válce celý svět – jedná se o rozkouskovanou světovou válku, zde, tam, všude –neexistuje žádné ospravedlnění. A Bůh pláče. Ježíš pláče,“ řekl František.  

Během kázání také připomněl ty, kdo se nasazují ve vytváření míru: „A zatímco obchodníci se zbraněmi dělají svou práci, jsou zde chudí tvůrci míru, kteří obětují svůj život za to, aby pomohli jednomu člověku, pak dalšímu a dalšímu.“ Taková byla podle papeže bl. Matka Tereza. I proti její snaze však někteří „s cynismem mocných“ mohou říci: „‚Ale co ta žena udělala? Obětovala svůj život, aby pomohla lidem umírat?‘ A nechápe se cesta míru,“ řekl František.

„Pomůže také nám, když poprosíme o milost pláče za tento svět, který nezná cestu míru. Který žije pro válku a cynicky přitom říká, že ji nevede. Prosme o milost obrácení srdce. Zrovna na prahu Svatého roku milosrdenství poprosme, aby naše radost byla milostí, aby svět znovu objevil schopnost plakat nad svými zločiny, nad tím, co způsobuje válkou,“ uzavřel homilii papež.

(zdroj: Radio Vaticana; foto: CNA / Bohumil Petrik)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou