Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Do Afriky zasažené konflikty pojede papež jako posel míru

Datum publikace20. 11. 2015, 12.55
TiskTisk

Ve středu 25. listopadu 2015 se vydá papež František na svou 11. zahraniční cestu, při níž navštíví Keňu, Ugandu a Středoafrickou republiku. Přinášíme výběr důležitých událostí cesty.

Vatikán: Když přistane ve středu 25. listopadu 2015 letadlo společnosti Alitalia na letišti v Nairobi, začne 11. apoštolská zahraniční cesta papeže Františka, jejímž rysem bude pozornost vůči „periferiím“. Cestu do Keni, Ugandy a Středoafrické republiky, která končí 30. listopadu 2015, představil v základních bodech vatikánský mluvčí Federico Lombardi.

V Keni navštíví papež slum a pronese projev v sídle OSN

První zastávkou šestidenní cesty bude Keňa, kde papež pronese projev v sídle zdejších organizací OSN. Očekává se rozsáhlejší řeč, která připomene některé myšlenky encykliky Laudato si‘.

Další významnou zastávkou je návštěva „Kangemi“, jednoho ze slumů keňské metropole. Zde papež naváže na své letošní setkání s lidovými hnutími v Bolívii.

Následovat má setkání s mladými lidmi: „Jsou to mladí, kdo potřebují být povzbuzeni a nadchnout se, aby se dívali dopředu, v situaci, v níž není snadné žít své křesťanské svědectví a nacházet cesty vhodného rozvoje,“ uvedl Lombardi.

Mottem keňské etapy je věta „Buďte silní ve víře – nebojte se“.

Pocta ugandským mučedníkům

V pátek 27. listopadu se papež přesune do Ugandy. Hlavním bodem jeho návštěvy bude mše svatá k poctě ugandských mučedníků. V roce 1886 zde bylo upáleno 32 mladých mužů z katolické a anglikánské církve. Každoročně se tu začátkem června schází velké množství lidí, v letošním roce to byly odhadem dva miliony. „Při papežově návštěvě Ugandy je záležitost mučedníků ústředním bodem,“ řekl Lombardi. „Víme také, jakou důležitost přikládá papež mučedníkům: viděli jsme to především v Koreji, uvidíme to znovu v Ugandě.“

Na programu je také návštěva domova pro staré lidi, který v Nalukolongo vedou jezuité .

I ve válečné Středoafrické republice pojede papež v otevřeném automobilu

V neděli 29. listopadu se pak papež přesune do Středoafrické republiky. Zdejší občanská válka, která probíhá od roku 2012, vyhnala z domovů mnoho lidí. František navštíví farnost, na jejímž území v současnosti žije 2 tisíce uprchlíků. „Víme, že papež jede do Středoafrické republiky proto, aby projevil svou blízkost lidu, který trpí kvůli konfliktům a násilí. Návštěva uprchlického tábora je pro papeže primární záležitostí a je to první věc, kterou udělá poté, co se setká s představiteli země,“ přiblížil vatikánský mluvčí.

Ve Středoafrické republice se bude papež pohybovat, stejně jako v dalších dvou zemích, v otevřeném „papamobilu“, aby mohl být v přímém kontaktu s lidmi. Podle deníku Vatican Insider také papež nebude používat neprůstřelné vesty.

Vzhledem k bezpečnosti navštíví zemi předem velitel vatikánské stráže Domenico Giani, který na místě ověří situaci. Podle Lombardiho se zatím se změnou programu nepočítá: „Papež chce jít do Středoafrické republiky, program zůstává,“ potvrdil mluvčí s tím, že se „monitoruje situace a uvidí se, co se bude dít“.

Svatý rok milosrdenství bude v Africe zahájen o několik dní dříve

Jednou z hlavních událostí v metropoli Bangui bude mše ve zdejší katedrále, kde papež otevře Svatou bránu k nadcházejícímu Roku milosrdenství. Vůbec poprvé v dějinách tak papež otevře Svatou bránu mimo Řím, navíc o osm dní dříve než zahájí svatý rok pro celou církev.

Jedním z událostí bude také setkání s místní muslimskou komunitou v hlavní mešitě v Bangui. Podle Lombardiho oceňuje František zdejší „mezináboženskou platformu“, které se účastní katolický arcibiskup metropole, evangelický pastor a imám.

Podrobný program naleznete na stránkách Tiskového střediska Svatého stolce (italsky).

Jednotlivé události bude možné sledovat prostřednictvím Televize NOE, skrze kanál Vatikánu na portálu YouTube nebo přes online přehrávač Vatican Player.

(zdroj: Radio Vaticana, Vatican Insider; foto: UNHCR / S. Phelps)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou