Lupa
Obsah Obsah
Portál

Charita rozdala potravinové balíčky lidem na východě Ukrajiny

Datum publikace23. 11. 2015, 16.45
TiskTisk

Humanitární pracovník P. Rostislav Strojvus je od 15. listopadu v oblasti Donbasu, kde ještě před několika dny byla slyšet střelba. V rámci monitorovací cesty se podílí na předání posledních potravinových balíčků lidem postiženým válečným konfliktem na Ukrajině. Díky společnému projektu Arcidiecézní charity Olomouc a Diecézní charity ostravsko-opavské bylo potřebným lidem poskytnuto celkem 440 potravinových a hygienických balíčků, každý v hodnotě 41 EUR.

Východ Ukrajiny: Ve dnech okolo 20. listopadu 2015 vyrazil konvoj humanitárních pracovníků z Caritas Internationalis, Caritas Ukraine, Caritas Germany spolu se zástupci charit (Arcidiecézní charita Olomouc a Diecézní charita ostravsko-opavská) v doprovodu vojáků do zasažených míst, kde se ještě před dvěma dny bojovalo. Potravinové balíčky z ČR budou rozdány v místech, která jsou přímo v zóně konfliktu. Díky podpoře českých dárců se tak může uskutečnit nový způsob okamžité pomoci do vesnic, v nichž konflikt stále trvá, a kde místní lidé nemají přístup k základním potravinám.

Předání potravin proběhne v tzv. logistických či neutrálních zónách, které se nacházejí mezi dvěma armádami, ukrajinskou a povstaleckou. Lidé do těchto zón mohou přijít bez jinak potřebných a složitých povolení a převzít si tak pomoc z ČR,“ upřesnil P. Rostislav Strojvus z olomoucké charity. Balíčky z darovaných finančních prostředků z České republiky zajistila Caritas Ukrajina. Následně byly předány do partnerských organizací Caritas Melitopol a Caritas Mariupol, s nimiž Arcidiecézní charita Olomouc již dlouhodobě spolupracuje. 

Přestože můžeme v České republice považovat tento konflikt za „mrtvý“, na východě Ukrajiny trvá stále napětí a boje. Paní Natálie, která si v těchto dnech přišla do Caritas Melitopol pro potravinový balíček, byla nucena ze svého domova uprchnout spolu se svým invalidním manželem, dcerou a vnučkou právě do Melitopole. Potravinový balíček jí byl vydán oproti dokladům o přesídlení. Vděk za darovaný balík byl veliký: „Nebýt pomoci Charity a dárců z ČR, nevím, co bych dělala.“

Celý projekt bychom nebyli schopni realizovat bez nasazení a odvahy kolegů z místních Charit na Ukrajině“, uvedl P. Rostislav Strojvus. Místní Charity rozdaly balíčky přesídlencům a lidem v zasažených oblastech na základě svého sociálního šetření. Každý balíček obsahuje potraviny a hygienu pro tříčlennou rodinu na dobu zhruba jednoho měsíce.

(zdroj: tisková zpráva Arcidiecézní charity Olomouc z 20. listopadu 2015)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou