Lupa
Obsah Obsah
Portál

Máte hodnoty, které nelze koupit na burze, řekl papež chudým

Datum publikace27. 11. 2015, 14.47
TiskTisk

Ve slumu Kangemi v keňské metropoli, který papež navštívil v pátek (27. listopadu 2015) ráno, žije zhruba 100 tisíc lidí. Podle Františka menšina lidí egoisticky soustřeďuje bohatství, zatímco většina musí žít v chudých podmínkách.

Nairobi: „Cítím se být mezi vámi doma,“ prohlásil papež František v poslední den své keňské cesty. V ranních hodinách dnes (27. listopadu 2015) navštívil jeden ze sedmi slumů Nairobi Kangemi, kde žije na sto tisíc lidí v domech z plechu a dřeva, bez služeb a sítě odpadních vod.

Papeže zde veřejně pozdravila šedesátiletá místní obyvatelka v tradičním oděvu, která připomněla, že 60 procent obyvatel Nairobi žije v chatrčích, které se rozkládají jen na pěti procentech rozlohy města. „Byla zde také ohniska cholery, zvláště začátkem letošního roku,“ dodala Pamela Akwede.

Člověk je důležitější než bůh peněz

„Cítím se doma, když se dělím o tento moment s bratry a sestrami, kteří – nestydím se to říci – mají v mém životě a mých rozhodnutích speciální místo,“ řekl Bergoglio, který ještě za svého působení v diecézi Buenos Aires posílal kněze mezi chudé a sám tato místa navštěvoval.

Během setkání, které proběhlo v místním jezuitském kostele sv. Josefa dělníka, vyzdvihl „moudrost lidových čtvrtí“, v nichž existují „hodnoty evangelia, na které společnost blahobytu, otupená bezuzdným konzumem, zdá se, zapomněla“. Lidé žijící na chudých místech dobře vytváří sociální vazby, jsou schopni prožívat solidaritu, položit život za druhé, dávat přednost životu před smrtí, křesťansky pohřbívat mrtvé, nabízet místo nemocným ve vlastním domě nebo dělit se o chléb s hladovými. „Hodnoty, které se zakládají na skutečnosti, že každý člověk je důležitější než bůh peněz. Díky za to, že nám připomínáte, že existuje i jiná kultura. Chtěl bych na prvním místě zdůraznit ty hodnoty, které vy uvádíte do praxe, hodnoty, jež se nepočítají na burze, hodnoty, se kterými se nedá spekulovat ani nemají tržní hodnotu,“ řekl přítomným František.

Menšina soustřeďuje moc a bohatství

Ve svém projevu papež také ostře kritizoval skutečnost, že někteří lidé musí žít ve vyloučených městských lokalitách. To je způsobeno „menšinami, které soustřeďují moc, bohatství a egoisticky plýtvají, zatímco rostoucí většina se musí uchýlit na opuštěné, špinavé a ‚skartované‘ periferie“. Papež tak zopakoval základy sociálního učení církve, podle něhož se má dostávat majetku všem spravedlivou měrou.

Římský biskup také odsoudil spekulování s cenami bytů a nespravedlivé obchodování s pitnou vodou. Nové formy kolonialismu podle něj vyvíjejí tlak na chudé země, aby přijaly opatření, jež skartují lidi a snižují porodnost. Jejich cílem je však legitimizovat současný systém rozdělování životních prostředků, kdy si menšina usurpuje právo konzumovat neproporční množství prostředků.

V závěru papež vyzval k nasazení za odstranění nespravedlností vůči chudým, kteří jsou „privilegovanými adresáty evangelia“. Každá rodina podle něj má mít důstojný domov a bezpečnou elektřinu, každá čtvrť má mít ulice a náměstí, školy či nemocnice.

Apoštolská cesta papeže Františka bude pokračovat do pondělí, dnes odlétá do Ugandy a v neděli pak do Středoafrické republiky.

(zdroj: Vatican Insider, ilustrační foto: khym54, Creative Commons)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou