Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež k mladým v Keni: Když jste nedostali lásku, milujte o to víc

Datum publikace27. 11. 2015, 16.07
TiskTisk

Papež František se dnes (27. listopadu 2015) v rámci svého pobytu v Keni sešel s místní mládeží. Dotkl se zde náročných témat, například co vede lidi ke zlu, otázky korupce či jak zastavit radikalizaci mladých lidí.

Nairobi: Setkání papeže Františka s mladými lidmi připadlo na poslední den jeho návštěvy v Keni; následně se přemístil do Ugandy. Součástí jeho promluvy bylo zodpovězení několika otázek, položených právě zástupci z řad místní mládeže. Klíčová otázka celého setkání se ptala po tom, proč na světě existuje násilí, války, rozdělování a smrt, co člověka vůbec vede ke zlému a proč Bůh dopouští tolik utrpení.

František hned na začátku připomněl příběhy z Bible o pokoušení člověka ďáblem a řekl:  „Duch zla nás vede do záhuby. A tento duch nás vede do nedostatku jednoty.“ On je ten, který nás svádí ke korupci, drogám, destruktivnímu fanatismu, pokračoval František.

Ke zlu nás vede také nedostatek modlitby: „Muž nebo žena ztrácí lidskost, když zapomenou, jak se modlit, protože se cítí silní. Nemají proto potřebu žádat Pána o pomoc, tváří v tvář tolika tragédiím,“ řekl papež.

Upozornil, že ač je život plný obtíží a mnoha „pozvánek na scestí“, my se můžeme vždy svobodně rozhodnout, jakou cestou se vydat: „Mladí lidé, nežijeme v nebi, ale na zemi. (...) Ale je tu něco, co máme všichni – schopnost vybírat. Kterou cestou se chcete vydat?

Kromě toho také mladé lidi vyzval k překonání kmenového rozdělení společnosti, tzv. tribalismu, což je podle Františka jejich „každodenním úkolem“. Tribanismus může ničit: „Může znamenat to, že jsou vaše ruce ukryté za vašimi zády a v každé z nich máte kámen připravený k tomu, aby byl hozen na druhé. (...) Vyzývám vás, vás všechny, abyste se ruku v ruce postavili proti tribalismu a řekli: 'My jsme jeden národ'.

František rovněž upozornil na zlo korupce, jež sužuje Keňu a četné další africké země. Přiznal, že se netýká jen politiky, ale i Vatikánu a vůbec všech oblastí našeho života. Přirovnal ji k cukru: „Je sladký a máme ho rádi. Je to snadné, ale uvnitř vás to rozežírá. A nakonec vy nebo vaše země můžete skončit s cukrovkou,' řekl a pokračoval: „Pokaždé když přijmeme úplatek a dáme si ho do kapsy, ničíme své srdce. Ničíme naši osobnost, ničíme naši zemi.

A jak proti ní bojovat? Je třeba začít u sebe, odpověděl Svatý otec, začít hned, i když vidím, že ten druhý vedle mě ještě nezačal. Protože cesta korupce „je cesta, která nevede k životu, nýbrž k smrti.

František se dostal i k tématu radikalizace mladých lidí a jejich pohnutkám k zapojení se do teroristických aktivit: „Pokud mladý člověk nemá nic na práci, jaká budoucnost ho čeká? To je to, proč se mladí lidé nechávají svést. Když člověk nemá ani jednu malou příležitost, je to nebezpečné. (...) Modleme se! Ale modleme se opravdu silně. Bůh je mnohem silnější než jakékoliv náborové kampaně,“ řekl František a vyzval všechny k tomu, aby nenechávali nikoho samotného, bez příležitosti.

Ke konci promluvy pak zopakoval slova, která řekl o den dříve při setkání se zasvěcenými osobami. „Když něčemu nerozumíte, když se vás zmocní zoufalství, podívejte se na kříž. Tento velký Boží pád, zničení Boha je pro naši víru velkou výzvou. Ale toto selhání nevedlo ke konci dějin, ale k obnovení nás všech Kristovým vzkříšením.

Po zodpovězení všech otázek papež ukázal všem přítomným, co u sebe vždy nosí po kapsách. Nejprve vytáhl růženec, po něm pak křížovou cestu v kapesní velikosti. „Díky těmto věcem nikdy neztrácím naději,“ řekl František a uzavřel promluvu radou: „Existuje jen jedno řešení - dělat to, čeho se vám nedostalo. Když jste nedostali porozumění, mějte porozumění s druhými. Když jste nedostali lásku, milujte o to víc. Jestli jste poznali bolest samoty, vyhledávejte ty, kteří jsou opuštěni.

(zdroj: CNA; foto: Martha Caldarón/ CNA)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou