Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papež v Ugandě uctil mučedníky a povzbudil v šíření Evangelia

Datum publikace28. 11. 2015, 14.01
TiskTisk

Papež František dnes ráno (sobota 28. listopadu 2015) středoevropského času v Namugongu, hlavním poutním místě katolíků nejen z Ugandy, sloužil mši svatou za mučedníky v této zemi. Navázal zde na včerejší setkání s katechety a učiteli před františkánským chrámem v Munyonyu, místě, kde ugandský král Mwanga roku 1886 nařídil likvidaci křesťanů.

Namugongu: Petrův nástupce zde ocenil nejen oběť pro víru katolických a anglikánských mučedníků, ale přítomné společenství stovky tisíc věřících vyzval k tomu, aby nezapomínali na naplňování či šíření víry a misijní aktivity.

'Tento odkaz (mučedníků) nemůže sloužit k příležitostnému vzpomínání či být uchováván jako svátost v muzeu. Raději je uctívejme spolu se všemi svatými přenášením jejich oddanosti Kristovi do našich domovů a sousedství, na naše pracoviště a do občanské společnosti, ať už jsme jen doma či odejdeme do nejvzdálenějšího koutu světa,' zdůraznil dle agentur František.

Papež Pavel VI. ugandské mučedníky v čele s Karlem Lwangou svatořečil v roce 1964; připomínka 50. výročí od této události je jedním z hlavních cílů ugandské části Františkovy cesty po africkém kontinentu.

Uganda má 37 milionů obyvatel a je křesťanskou zemí. Kromě katolíků, kteří tvoří asi 47 % obyvatelstva, je v zemi silně zastoupeni také anglikáni, k nimž se hlásí 36 % Uganďanů.

(zdroj: ČTK, RaVat; ilustrační foto CNA)

 

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou