Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

František otevřel ve Středoaf. rep. první Svatou bránu

Datum publikace29. 11. 2015, 21.54
TiskTisk

Papež František dnes (neděle 29. listopadu) zahájil svou dvoudenní návštěvu Středoafrické republiky. V hlavním městě Bangui se setkal s prozatímní prezidentkou země a ústavními činiteli, byl hostem na evangelické teologické fakultě, otevřel zde první Svatou bránu Svatého roku milosrdenství a setkal se s uprchlíky či mládeží.

Bangui: Papež po příletu vyzval obyvatele, aby se bránili strachu jeden z druhého a vyjádřil naději, že nadcházející volby budou vstupem do nové etapy života země. Jak je již na africkém kontinentu zvykem, i zde ho čekalo velmi vřelé přijetí.

Po úvodním setkání s prozatímní prezidentkou Catherine Sambovou-Panzovou promluvil papež k veřejným činitelům. „Středoafrická republika navzdory těžkostem postupuje k normalizaci svého sociálně-politického života a já vstupuji na její půdu poprvé po svém předchůdci svatém Janu Pavlu II. Přicházím jako poutník pokoje a jako apoštol naděje. Těší mne totiž, že mohu ocenit úsilí vynaložené různými národními i mezinárodními představiteli, počínaje paní prozatímní prezidentkou, v nynější fázi vedení této země. Vroucně si přeji, aby rozličná celonárodní jednání, která se uskuteční za pár týdnů, umožnila zemi klidně vykročit do nové etapy svých dějin,“ řekl při této příležitosti papež, aby se dále věnoval mj. tématu ochrany důstojnosti člověka.

Po tomto setkání se papež odebral do pět kilometrů vzdáleného uprchlického tábora, který funguje při kostele Nejsvětějšího Spasitele; v jeho sousedství žije na 4.000 lidí. 'Přeji vám a všem Středoafričanům mír,' řekl zde lidem nástupce sv. Petra. 'Jsme všichni bratři. A protože jsme bratři, chceme mír,' zdůraznil papež.

Odpolední program prvního dne začal návštěvou na zdejší evangelické teologické fakultě, kde se papež setkal se 400 představiteli evangelických sborů Středoafrické republiky. 'Bůh nečiní rozdíly mezi těmi, kdo trpí. Často to nazývám ekumenismus krve. Všechny naše obce bez rozdílu trpí nespravedlností a slepou nenávistí, kterou rozpoutal démon,' řekl zde mj. František.

Následoval vrchol dne v nedaleké katedrále Neposkvrněného Početí z roku 1938, ve které vloni islámští ozbrojenci povraždili 15 lidí, kteří se tam přišli ukrýt před násilím. Před ní na papeže čekalo dva a půl tisíce místních kněží, zasvěcených osob, katechetů, aby se účastnili otevření Svaté brány u příležitosti Roku milosrdenství.

Papež zde nejprve vykonal krátký obřad otevření Svaté brány a po chvíli tiché modlitby jako první vstoupil do katedrály. Následovala mše svatá z první neděle adventní, kterou několik tisíc mladých účastníků, kteří se nevešli dovnitř, sledovalo na prostranství před katedrálou. Na bohoslužbě byli přítomni rovněž představitelé evangelíků a muslimů. Ve své naléhavé homilii apeloval především na smíření: 'Všechny, kteří se neprávem zmocňují zbraní tohoto světa, vyzývám: odložte tyto nástroje smrti; ozbrojte se spíše spravedlností, láskou a milosrdenstvím, jež jsou autentickou zárukou pokoje. Kristovi učedníci, kněží, řeholníci, řeholnice či laici, kteří pracujete v této tak sugestivně pojmenované zemi, jež je situovaná v srdci Afriky a je povolána objevit Pána jako pravý Střed všeho, co je dobré, vaším povoláním je ztělesňovat Boží srdce mezi svými spoluobčany. Kéž vás Pán 'posilní, abyste byli bezúhonní a svatí před Bohem, naším Otcem, až přijde náš Pán Ježíš se všemi svými svatými' (1 Sol 3,13). Smíření, odpuštění, láska a pokoj!“

Dnešní program papež zakončil setkáním s mladými.

Prezidentka Catherine Sambová-Panzová požádala před papežem o odpuštění za všechno zlo, kterého se obyvatelé Středoafrické republiky dopustili při náboženském násilí. 'Jménem celého vedení této země, ale i všech těch, kteří přispěli k její cestě do pekel, se zpovídám ze všeho dřívějšího zla a žádám z hloubi srdce o odpuštění,' prohlásila politička při setkání s Františkem v prezidentském paláci.

Návštěva Středoafrické republiky je Františkovou vůbec první návštěvou země zmítané ozbrojeným konfliktem. Ve Středoafrické republice po muslimském převratu v roce 2013 pokračuje občanská válka mezi většinovými křesťany a menšinovými muslimy.

Středoafrická republika má rozlohu asi desetkrát větší než Česká republika a 4.600 000 obyvatel. Patří k nejchudším zemím světa s vysokým počtem analfabetů (40 %). Samostatná je od roku 1960; od té doby je však nepřetržitě zmítána politickými boji. Společným úsilím představitelů katolické církve, evangelíků a muslimské obce se nedávno podařilo dosáhnout příměří mezi dvěma ozbrojenými skupinami: rebelujícími muslimy (Seleka) a křesťany (Antibalaka). Obyvatelstvo je převážně křesťanského vyznání (katolíci 37 %, protestanti 16 %). Muslimů je o něco méně než protestantů a 20 % obyvatel se hlásí k domorodé pohanské tradici. V důsledku krvavých konfliktů žije pětina obyvatel Středoafrické republiky jako uprchlíci: 450.000 jich uteklo do sousedních zemí a 440.000 zůstalo ve vlasti, z čehož se jich 75.000 uchýlilo do hlavního města Bangui (740 tisíc obyvatel).

Více na radiovaticana.cz.

(zdroj: ČTK, RaVat; ilustrační foto: Roman Albrecht/ Člověk a víra)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou