Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zařaďte etiku do centra debat o změnách klimatu, vyzval Parolin

Datum publikace2. 12. 2015, 16.19
TiskTisk

Vatikánský státní sekretář kardinál Pietro Parolin promluvil včera (1. prosince 2015) na zahájení 21. konference o klimatických změnách (COP21) v Paříži. Vyzval zde světové lídry k tomu, aby diskuse k tomuto tématu směřovaly jednoznačně k etickému cíli a do centra zájmu se tak dostali lidé, zejména chudí.

Paříž: Od 30. listopadu do 11. prosince 2015 se ve Francii koná celosvětová konference o změně klimatu, na jejíž význam upozorňoval před několika dny i papež František. Z Vatikánu sem přijel státní sekretář Pietro Parolin, který představil tři základní pilíře, na kterých by měla stát dohoda, jež má z COP21 vzejít.

Řekl, že jedním z klíčových pilířů, jak řešit problémy klimatický změn, je „přijetí jasné etické orientace, která povede motivy a cíle dohody, k níž má dojít.“ Nejvíce se totiž důsledky klimatických změn dotýkají těch, kteří za to vůbec nemohou, a to těch nejchudších či budoucích generací, doplnil. Taktéž upozornil na to, že nemůžeme izolovat sociální problémy od problémů politických.

Je důležité, řekl dále kardinál Parolin, „že tato dohoda je zaměřena na uznání jak etického imperativu jednat v kontextu globální solidarity, tak společné, a zároveň rozdílné odpovědnosti každého člověka, podle jeho schopností a stavu.“ A pokračoval: „Jsme jedna lidská rodina, proto tu neexistuje žádný prostor pro tzv. ‚globalizace lhostejnosti‘, zdůraznil a dodal, že naléhavost situace vyzývá k „nejširší možné spolupráci“ s cílem vytvořit společný, konkrétní plán.

Připomněl tím slova papeže Františka z nedávného projevu před úředníky OSN v Nairobi o tom, že k vyřešení problémů je nutná vzájemná spolupráce všech zúčastněných států a jednotlivých národů. Během tiskové konference na cestě zpět do Říma papež podtrhl vážnost situace, kdy na otázku týkající se změn klimatu odpověděl, že dnešní společnost je „na pokraji sebevraždy“.

Kromě jasné etické orientace musí dohoda podle Parolina také „vysílat zřetelné signály, kterými se budou řídit všechny zúčastněné strany“, a budou komunikovány nejen skrze vládu, ale na všech úrovních společnosti, včetně lokálních orgánů, občanské společnosti, obchodu a vědecké obce.

Třetím pilířem, který kardinál nastínil, je dlouhodobá vize do budoucna. COP21 je sice rozhodující, ale pouze jedna z „fází procesu, která rozhodně nekončí s rokem 2015“, řekl Parolin. Kromě toho je také nutná změna životního stylu, protože „současný způsob života s ‚kulturou odpadu‘ je neudržitelný.“ Nakonec připomněl význam řádného vzdělávání a formování při vytváření udržitelného životního stylu.

Kardinál Parolin uzavřel svoji řeč přáním, aby zmíněné tři pilíře mohly pomoci k dosažení cílů, které vyjádřil papež František, tedy pomoci při „zmírnění dopadů klimatických změn, v boji proti chudobě a vzkvétání lidské důstojnosti.'

Cílem diskuse COP21 je uzavření společné dohody o právně závazném snížení emisí a udržení globálního oteplování pod hranicí 2 °C. Summit hostí světové lídry ze 150 zemí a kromě toho dalších 40 000 delegátů ze 195 zemí, hlásí CNN. Setkání všech smluvních stran ohledně řešení otázek spojených se změnou klimatu na celosvětové a politické úrovni se koná každý rok.

(zdroj: Vatican Information Service; foto: CIFOR)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou