Lupa
Obsah Obsah
Portál

Jihokorejští katolíci na návštěvě Pchjongjangu

Datum publikace3. 12. 2015, 13.27
TiskTisk

Do 4. prosince 2015 je na návštěvě KLDR delegace sedmnácti jihokorejských biskupů a kněží, kteří zde jednají o situaci místní církve a smíření obou národů. Arcidiecéze Soul mezitím vyzvala k tomu, aby se věřící ve Svatém roce milosrdenství denně modlili za své severní sousedy.

Soul/Pchjongjang: Poprvé po sedmdesáti letech od rozdělení korejského poloostrova je na návštěvě KLDR větší katolická delegace. V úterý 1. prosince 2015 překročila skupina sedmnácti jihokorejských věřících, mezi nimiž jsou i čtyři biskupové, hranici a demilitarizovanou zónu, aby zde do pátku jednali o situaci místní církve a o smíření obou národů. Arcidiecéze v Soulu mezitím vyhlásila rok modliteb nazvaný „Severní Korea je v mém srdci“.

Delegace bude jednat s tzv. Katolickým sdružením Severní Koreje, což je organizace vytvořená komunistickým režimem, která má budit dojem otevřenosti vůči náboženství.

Současně však má delegace zjistit reálný stav katolické církve v zemi, kde po desetiletí nebyli přítomní kněží, kteří by sloužili mši svatou nebo zpovídali. „V době rozdělení bylo v Severní Koreji nejméně 55 tisíc pokřtěných katolíků,“ uvedl pro deník Vatican Insider prof. Byun Jin Heung, který je členem Církevního výboru pro smíření korejského národa. „Když se vezmou v úvahu uplynulé roky, útěk některých i období pronásledování, je reálné, že ještě několik tisíc z nich je dosud živých a uchovalo si víru ve skrytosti, jak se to stalo již v jiných obdobích korejských dějin.“ Členové delegace mohou také přijít s návrhem vyslání jihokorejských kněží na sever nebo hovořit o jihokorejských charitativních programech, které budou ve Svatém roce milosrdenství posíleny.

Katolická církev v Jižní Koreji se v posledních letech výrazně zasazuje za smíření mezi oběma národy. O tomto tématu hovořil také papež František během své loňské návštěvy poloostrova. „Korea je jedna, je to jedna rodina. Vy mluvíte stejnou řečí, řečí jedné rodiny,“ prohlásil tehdy papež, podle kterého je však nyní „rodina rozdělená, což je bolestivé“.

Na výzvu papeže zareagovala také arcidiecéze Soul, která koncem listopadu vyhlásila modlitební program „Církev v Severní Koreji je v mém srdci“. Během Svatého roku milosrdenství se mají věřící denně modlit za mír a smíření.

Jak uvádí P. Timothy Lee Eun-hyung, jednou z překážek míru je vzpomínka na občanskou válku, která zde probíhala v letech 1950-1953. „V porovnání s jinými rozděleními, např. s Německem, jsme zde měli strašlivou občanskou válku. Zabíjeli jsme se po milionech. Tato rána v mnohých lidech byla silnější než nostalgie po jednotě země. Ale se současnou generací by tato rána mohla být překonána,“ uvedl P. Lee Eun-hyung.

(zdroj: Vatican Insider, Fides; foto: stephan, Flickr, Creative Commons)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou