Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Změny v českobudějovické diecézi

Datum publikace7. 12. 2015, 11.55
TiskTisk

V neděli 6. prosince 2015 proběhla v českobudějovické katedrále sv. Mikuláše instalace nových kanovníků a představení generálního vikáře diecéze Davida Henzla. Na tato témata hovořil českobudějovický biskup Mons. Vlastimil Kročil.

České Budějovice: Přinášíme to podstatné z nedělního proslovu diecézního biskupa Mons. Vlastimila Kročila, kdy představuje nastalé změny:

'Někoho možná překvapila zpráva o mém rozhodnutí odvolat Mons. Adolfa Pintíře z funkce generálního vikáře. Považuji za důležité připomenout, že v den mého biskupského svěcení jsem ho jmenoval s velmi důležitou poznámkou, která tehdy zřejmě unikla pozornosti některých posluchačů. Bylo to vysloveno takto: donec aliter provideatur, což znamená, že jmenování platí do doby, než bude rozhodnuto jinak.

Rozhodnutí o výměně na postu generálního vikáře nebylo pro mě snadné a nebylo ani znenadání. Přemýšlel jsem velmi dlouhý čas, kdy asi by k takovému rozhodnutí mělo dojít. Přichází však den po dni a ruku v ruce s novým jmenováním Mons. Pintíře, jakožto hlavního kaplana Českého velkopřevorství Řádu Maltézských rytířů. Jestliže snad někdo interpretoval jeho nové zařazení v diecézi jako degradaci, je zcela zřejmé, že tomu tak není! Jako biskup jsem se snažil vyjít maximálně vstříc této nové situaci, která pro Mons. Pintíře bude vyžadovat nejen mimořádné nasazení, ale bude i časově náročná. On sám dobře ví, že jsem si vždy vážil jeho znalosti celé diecéze i jeho zkušeností, ale nakonec jsem dospěl k tomu, že i takováto změna patří k životu církve.

Milý Adolfe, děkuji tedy za dlouholetou a obětavou práci pro diecézi, zvláště v období uprázdněného biskupského stolce. Přeji ti moudrost i stálé nadšení ve tvé práci pro České velkopřevorství s tím, aby pod tvým vedením přinášelo jen ty dobré a trvalé plody. Věřím, že i když to bude v jiných rovinách, tak práce pro Boží království nás bude spojovat i nadále.

A nakonec ještě poslední důležitá informace.

Do funkce generálního vikáře českobudějovické diecéze jmenuji a ustanovuji, sídelního kanovníka a třeboňského administrátora R.D. ThLic. Davida Henzla, kterému přeji hodně síly a Boží požehnání do jeho nové služby!

Sbor konzultorů:

P. David Henzl se automaticky z pozice svého nového úřadu stává i členem sboru poradců, vedle pomocného biskupa Pavla Posáda a bývalých poradců děkana Zdeňka Mareše, Prel. Václava Píchy a P. Josefa Stolaříka. K nim dnešního dne připojuji i borovanského administrátora P. Mgr. Ivo Prokopa.'

Fotogalerii naleznete na webu biskupství.

Autor článku: Mgr. Pavel Ambrož
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou