Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež František: jedině milosrdenství vítězí nad hříchem

Datum publikace9. 12. 2015, 16.21
TiskTisk

Během dnešní (9. prosince 2015) generální audience na Svatopetrském náměstí papež František uvažoval o významu mimořádného roku milosrdenství. Jedině milosrdenství, řekl, může triumfovat nad lidským hříchem.

Vatikán: Papež František se na své pravidelné středeční generální audienci věnoval opět velkému tématu nastávajícího roku: milosrdenství a jeho moci proměňovat.

Svatý rok milosrdenství má podle Františka připomenout, že zvláště uprostřed velkých změn v našem světě je církev povolána nést přesvědčivé svědectví o Božím milosrdenství, které jediné může triumfovat nad lidským hříchem a přinést pravou svobodu. Je to vhodný čas pro obrácení našich pohledů na Boha, milosrdného Otce a naše bratry v nouzi, řekl.

Právě milosrdenství je to, co se líbí Bohu nejvíce, a proto je nutné se pro něj rozhodovat a vyjadřovat ho svým životem, vyzval papež. Nejlepším způsobem jak oslavit jubileum, je „vrátit zpět charakteristické rysy křesťanské víry do centra našich osobních životů a společenství,“ připomněl papež.

V dnešním světě se milosrdenství a odpuštění často zdají být přemožené vlastním zájmem, hédonismem či korupcí; zatímco v křesťanském životě mohou být potlačené pokrytectvím a světskostí. „Milosrdenství může skutečně přispět ke zlidštění světa,“ dodal František a upozornil, že zapomínání na Boží milosrdenství, dokonce zaslepuje schopnost rozlišování, co vlastně hřích je, a právě proto je rok milosrdenství tak důležitý.

Papež František uzavřel promluvu modlitbou za to, aby Bůh stále více posiloval povědomí všech lidí o svém milosrdenství, ve společnosti, v zaměstnáních i v rodinách a stále účinněji přesvědčoval o své proměňující moci.

(zdroj: TS Svatého stolce, Vatican Radio; ilustrační foto: Daniel Ibáñez / CNA)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou