Lupa
Obsah Obsah
Portál

Biskup Malý zpět ze Středoafrické republiky

Datum publikace11. 12. 2015, 15.43
TiskTisk

Biskup Václav Malý navštívil na začátku prosince Středoafrickou republiku, aby se sám přesvědčil o tom, jak vypadá země, o kterou se téměř nikdo z bohatého světa nezajímá. Během týdenní cesty se biskup Václav Malý setkal s mnoha lidmi – v hlavním městě Bangui s arcibiskupem a imámem. Navázal tak na nedávnou cestu papeže Františka.

Bangui: Arcibiskup i imám v Bangui jsou členy platformy mezináboženského dialogu, který má stále velký význam v dlouhodobě napjaté situaci v zemi. Biskup Malý navštívil také vnitřně vysídlené Středoafričany v uprchlickém táboře. Někteří z nich v těchto provizorních podmínkách žijí už třetí rok, kde se o ně bez ohledu na vyznání starají místní křesťanské komunity.

V městě Bozoum 400 km vzdáleném od hlavního města se biskup Malý setkal na půdě katolické misie s muslimskou komunitou tvořenou třiceti ženami a šesti muži, včetně imáma. Diskutoval s nimi o významu blížících se voleb a jejich odpovědnosti zúčastnit se jich, ale i o současných těžkostech jejich každodenního života. Setkal se také se studenty misijního gymnázia v Bozoumu. Návštěvu Středoafrické republiky pak ukončil setkáním se středoafrickou biskupskou konferencí. Velkým povzbuzením a radostí pro Středoafričany byla nedávná návštěva papeže Františka v hlavním městě Bangui. Většina z nich se ale této události nemohla zúčastnit, protože cesta do hlavního města je nejen velmi nákladná, ale z bezpečnostních důvodů momentálně téměř neuskutečnitelná. Na místě se ukázalo, že cesta českého biskupa má navíc právě též rozměr velkého povzbuzení pro křesťany i muslimy žijící daleko od hlavního města, kam se Václav Malý během cesty v doprovodu misionářů vypravil.

Václav Malý se do této země vydal na pozvání misionářů z řádu bosých karmelitánů. Na týdenní cestě ho doprovázeli dva ze zakladatelů české organizace SIRIRI, která v SAR působí již téměř 10 let. Biskup Malý SIRIRI řadu let podporuje a sám vyslovil přání tuto zemi navštívit. Středoafrická republika je jednou z nejchudších zemí světa. V žebříčku sledujícím index prosperity (www.prosperity.com), ve kterém se státy hodnotí nejen z hlediska ekonomiky, ale také z hlediska dostupnosti vzdělání, úrovně státní správy, bezpečnosti nebo osobní svobody, se SAR v roce 2015 umístila na poslední ze 142 sledovaných zemí.

SIRIRI je česká obecně prospěšná společnost, která pomáhá ve Středoafrické republice. Od svého vzniku v roce 2006 se tato nevládní, nenáboženská a nepolitická organizace zaměřuje na rozvoj vzdělávání, zdravotnictví a zemědělství. Partnery organizace jsou misionáři z Řádu bosých karmelitánů, kteří v SAR dlouhodobě žijí a pracují. SIRIRI pořádá vzdělávací a osvětové akce pro děti i dospělé, kterými se snaží upozornit českou veřejnost na situaci v SAR a význam rozvojové spolupráce. Více na www.siriri.org.

(foto: SIRIRI, Ludmila Böhmová)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou