Lupa
Obsah Obsah
Portál

Věřící si v Číhošti připomněli události z prosince 1949

Datum publikace14. 12. 2015, 18.16
TiskTisk

Do Číhoště se v sobotu 13. prosince 2015 sjela více jak stovka věřících. Mši svatou na připomínku počátku toufarova utrpení sloužil probošt kapituly u Všech svatých na Pražském hradě Petr Piťha.

Číhošť: V homilii se Petr Piťha soustředil na kříž, jehož samovolný pohyb vidělo v prosinci 1949 v číhošťském kostele asi dvacet svědků.

'Páter Piťha zvolil neotřelý pohled, při kterém se vrátil k pohybu křížku. Upozornil svým kázáním na to, že i když se náš kříž pohnul, tak víra v Ježíše Krista nemůže být otřesena. Kristův kříž nelze vyvrátit,' řekl současný duchovní správce číhošťské farnosti Tomáš Fiala.

Před mší svatou návštěvníci viděli projekci dokumentu Mrtvolu sprovoďte ze světa. Jde o filmové svědectví o pátrání po ostatcích umučeného faráře Toufara, které natočili scenárista Miloš Doležal a režisér Roman Vávra. O vyzvednutí ostatků pak promluvil archeolog Jan Havrda z Národního památkového ústavu v Praze.

Autor článku: Mgr. Lukáš Peška
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou