Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Mexičtí biskupové představili motto a logo návštěvy papeže

Datum publikace15. 12. 2015, 16.14
TiskTisk

Biskupové Mexika představili motto a logo cesty papeže Františka do středoamerické země, která se uskuteční ve dnech 12. – 18. února 2016. Cestu ohlásil papež František v sobotu 12. prosince 2015, kdy si církev připomínala patronku Mexika Pannu Marii Guadalupskou.

Mexico City: Za motto cesty papeže Františka do Mexika byla zvolena věta „Papež František: misionář milosrdenství a pokoje“, která má spojit témata, na než klade římský biskup důraz: milosrdenství, spravedlnost, mír a naději. Jak uvádí stránky www.papafranciscoenmexico.org, motto vyjadřuje skutečnost, že „František vychází vstříc všem lidem a jako misionář milosrdenství jde především mezi potřebné lidi, aby jim umožnil setkání s Boží láskou a jeho pokojnou přítomností v tomto světě“.

V zemi, ve které od roku 2006 probíhá drogová válka, navštíví papež např. oblast na jihu Chiapas, kde se setká s těmi nejchudšími; v Morelias ve středu země má být „nablízku lidem, kteří trpí kvůli násilí“; v Ciudad Juarez na hranici s USA se zase setká „s lidmi, jež byli přinuceni opustit domov“. V tomtéž městě také navštíví věznici. Papež také zavítá na poutní místo Guadalupe v Mexico City, kde je uctívaná Panna Maria, která „se za nás přimlouvá a je příkladem misionářského učednictví, jež dokáže přijmout všechny pod svůj plášť“.

Logo vyobrazuje obrysy papeže, které jsou propojeny s obrázkem Mexika a siluetou Panny Marie Guadalupské. V horní části je znázorněn kříž, jenž se nachází na bráně mariánského poutního místa. V logu se objevuje červená a zelená barva na bílém pozadí, což jsou barvy mexické vlajky. K těm se přidávají žluté hvězdy na plášti Panny Marie.

V tiskovém prohlášení vyjadřují mexičtí biskupové radost z toho, že návštěva byla ohlášena v den jejich nejdůležitějšího církevního svátku. Jak připomínají, pro mexický národ se bude jednat o první návštěvu latinskoamerického papeže. Cesta podle nich „povzbudí věřící i nevěřící, aby se zasazovali za vytváření spravedlivého, solidárního, smířeného a pokojného Mexika“.

Kromě televizních přenosů bude možné sledovat cestu papeže na vatikánském kanálu portálu Youtube, skrze přehrávač Vatican Player, ale také na stránkách www.papafranciscoenmexico.org, na Twitteru (@ConElPapa), Youtube  (“Con el Papa en México”), Facebooku (“ConElPapa”), Instagramu nebo Snapchatu.

(zdroj: Radio Vaticana; foto: Daniel Ibanez, CNA)

 

Zde bude JS kód
Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou