Lupa
Obsah Obsah
Portál

Legálně nabytý majetek obcí není ohrožen restitucemi

Datum publikace17. 12. 2015, 14.20
TiskTisk

Zveřejňujeme doplnění k informacím generálního sekretáře ČBK Tomáše Holuba, které se týká dalšího dobrovolného omezení církve v případech neoprávněných převodů majetku blokovaného pro částečné majetkové narovnání.

Sledujeme-li současnou debatu kolem tzv. „restitučních žalob“, můžeme lehce nabýt dojmu, že se tu chystá loupež století, kdy se před církví (přesněji uváděnou církví římskokatolickou) musí třást obce, firmy, organizace či jednotlivci vlastnící nějaký majetek. Zodpovědně chci prohlásit, že legálně nabytý majetek obcí či soukromníků ohrožen není a nemůže se stát předmětem soudního přezkoumání vlastnictví. Za takovýto majetek je ze zákona vyplácena finanční náhrada. Toto netvrdí jen církve a náboženské společnosti v ČR, ale např. i Svaz měst a obcí, který k tomu s náboženskými organizacemi vydal lehce dohledatelné stanovisko.

To ovšem neznamená, že zde neexistuje pro „restituce“ zákonně blokovaný majetek, u něhož se objevuje vážné podezření na nezákonný převod jiným osobám, tedy nerespektování práva ČR. V těchto případech je církev připravena domáhat se svého spravedlivého nároku. Ovšem s dobrovolnou seberegulací, kterou ČBK přijala počátkem července 2014 a kterou ještě doplnila v prosinci 2015 (znění rozhodnutí naleznete v článku na http://tisk.cirkev.cz/).  A poslední doplnění výslovně zdůrazňuje, že jednotlivé církevní instituce zohlední při svém rozhodování, zda hodnota dotčeného majetku není kompenzována finanční náhradou.

Tedy: nečeká nás žádná lavina žalob, ale řešení několika stovek sporných případů, které přezkoumá soud. Z celkového množství bezmála 90.000 pozemků se tedy jedná o méně než 0,4 % podaných žádostí o navrácení jednotlivých územních jednotek. Bude mezi nimi mj. i tento případ: Na pozemek v obci Homole u Panny byla podána restituční výzva; byl vydán dohodou se Státním pozemkovým úřadem (SPÚ). Dříve však, než SPÚ dohodu ve správním řízení schválil, obec Homole u Panny uzavřela taktéž s SPÚ smlouvu o bezplatném převodu tohoto zákonem blokovaného pozemku. Ačkoli SPÚ kontaktoval obec s návrhy na řešení situace, zastupitelstvo obce se však usneslo, že trvá na svém vlastnictví pozemku. Řád dominikánů v tomto případě bude žádat soud, aby rozhodl podle práva.

Pro účel rozpletení takovýchto složitostí byly soudy zřízeny, ale vnímám je vždy jako poslední instanci, kdy se nenašla cesta k vzájemně přijatelné dohodě. O tu budeme usilovat vždy na prvním místě.

Více informací naleznete zde.

Tomáš Holub, generální sekretář ČBK

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou