Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vatikán připravuje svatořečení Matky Terezy

Datum publikace18. 12. 2015, 12.29
TiskTisk

Papež František uznal zázrak přisuzovaný Matce Tereze, blahoslavená katolická misionářka by tak mohla být v příštím roce svatořečena.

Vatikán: Papež František ve čtvrtek, 17. prosince 2015, schválil zázrak přisuzovaný Matce Tereze a je připraven vydat dekret o jejím svatořečení. Proslulá katolická misionářka by podle vatikánského deníku Avvenire mohla být 4. září příštího roku prohlášena za svatou. U příležitosti Svatého roku milosrdenství.

Podmínkou svatořečení je uznání alespoň dvou zázraků způsobených na přímluvu daného člověka. První zázrak spojený s Matkou Terezou byl potvrzen v roce 2003 papežem Janem Pavlem II. při procesu jejího blahořečení. Jednalo o náhlé uzdravení mladé indické ženy po přímluvě k Matce Tereze. Zázrak uznaný papežem Františkem je spojen s nevysvětlitelným uzdravením brazilského muže z roku 2008, který se léčil s několika mozkovými nádory, též po modlitbě k Matce Tereze.

Matka Tereza se narodila v roce 1910 v Albánii. Stala se řeholnicí a založila kongregaci Misionářek milosrdenství.  Díky své misii v indické Kalkatě se stala legendou již za svého života. Za svou humanitární činnost získala několik ocenění, mezi nimi i Nobelovu cenu míru. Zemřela 5. září 1997. V roce 2003 ji papeže Jan Pavel II. prohlásil za blahoslavenou.

(zdroj ČTK, Radio Vaticana, Catholic Herald; foto: Denise Krebs / Creative commons)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou