Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Rada pro rodinu ČBK k prioritám v péči o potomky

Datum publikace22. 12. 2015, 16.06
TiskTisk

Rada pro rodinu při ČBK bude čtvrtletně vydávat texty k aktuálním tématům. Jako první je to otázka ocenění a docenění domácí péče poskytovaná v rodině 

Pětapadesát procent, o nichž se nemluví

O péči v rodině se dnes hovoří často v souvislosti s návratem rodičů do profesního života. Jejich úsilí věnované výchovné péči se pouze tiše předpokládá, ale velmi málo veřejně oceňuje. Péče se realizuje „doma“ a chodí se do práce. Doma se tedy zřejmě nepracuje…

A přitom se v českých domácnostech každý den odehrávají stovky drobných etud, rodinných situací a příležitostí, v nichž pečující rodiče investují svůj čas a energii do výchovy dětí, do péče a snahy vytvořit kvalitní zázemí pro vývoj a zrání nejmladší generace.

Jak oceňuje úsilí vynakládané v rodině stát

Opatření národní rodinné politiky kompenzují ekonomickou zátěž rodin s dětmi mimo jiné formou rodičovského příspěvku. Původně šlo o dávku, která měla být náhradou ušlé mzdy, postupně se ale její účel změnil, a je poskytována také rodičům, kteří využívají některou z nerodičovských forem služeb o děti (a náklady na ni si mohou odečíst z daní). Zároveň jsme svědky tlaku na rychlejší návrat pečujících rodičů do zaměstnání a stále nižšího věku dětí, svěřovaných do nerodičovské péče.

Můžeme tomuto signálu rozumět také tak, že rodičovská péče o děti není považována za nezastupitelnou?

Společnost si zřejmě více cení profesního zapojení, kariérního úspěchu a práce, která je finančně odměňována. Je to mimo jiné velmi negativní zpráva pro sebevědomí pečujících, a její následky můžeme spatřovat i v otázce, kterou si dnes mladí lidé kladou víc, než kdykoliv předtím: zda vůbec má smysl zakládat rodinu a mít děti, když to znamená přijmout tak nízkou společenskou prestiž.

Je ohrožena i péče o nejstarší generaci

S ohledem na demografický vývoj je zřejmé, že péče v rodině bude hrát stále větší roli při zajišťování důstojného stáří nejstarší generace. Stát nebude moci vytvořit dostatečné institucionální zázemí pro všechny seniory. Podle mnohých výzkumů ani prostého lidského rozumu navíc nepřispívá institucionální péče ke zvýšení kvality života nejstarší generace – rodina je významným a nezastupitelným poskytovatelem péče o seniory. Můžeme si položit otázku, zda tomu není stejně u péče o děti a zda se v uznání významu a hodnoty péče v rodině neskrývá rozpor.

Němečtí ekonomové spočítali, že vyčíslená práce v domácnostech, při péči a dobrovolnických aktivitách by tvořila více než 50% HDP, kdyby do něj byla zahrnuta.

Chceme-li ocenit rodičovskou investici do budoucí generace, můžeme tak učinit oběma způsoby:

1. ekonomicky zohlednit tuto investici ve formě vhodných opatření v systému důchodů a daní využitím takových příspěvků pro rodiny, které budou skutečně vypovídat o míře zapojení pečujícího rodiče,
2. reflektovat význam rodičovství a jeho vlivu na úspěch společnosti.

Teprve potom bude možno hovořit o svobodné volbě rodiny, tedy takové volbě, která nebude některou skupinu rodičů ekonomicky ani společensky znevýhodňovat.

 

Rada pro rodinu ČBK

(ilustrační foto)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou