Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

O čem píše KT č. 1/2016

Datum publikace30. 12. 2015, 9.59
TiskTisk

Blížící se počátek roku 2016 přináší i první číslo nového ročníku KT. Co v něm najdete? Ohlédnutí za vánočním Urbi et orbi, cestou biskupa Malého do Středoafrické republiky či posledním rozloučením s biskupem Jiřím Paďourem. Téma je věnováno duchovnímu doprovázení či se můžete začíst do zamyšlení olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera věnovaného bilancování a výhledům na prahu dalšího roku.

Urbi et Orbi. Před 60 tisíci poutníky shromážděnými na svatopetrském náměstí a miliony televizních diváků z celého světa pronesl papež František na Hod Boží vánoční poselství.

Biskup Malý ve stopách papeže. Biskup Václav Malý se vrátil ze Středoafrické republiky. Na kontinent dorazil pouhý den poté, co jej opustil papež František. Setkal se s mítsnímikřesťany i muslimy.

Jiřího Paďoura vyprovodili na poslední cestě. Dvakrát v jediném roce zaplnili biskupové prostor kolem oltáře v českobudějovické katedrále. V červnu při svěcení nového biskupa Vlastimila Kročila a nyní v prosinci při posledním rozloučení s jeho předchůdcem.

Téma: Zajet na hlubinu, jít až na dřeň. Co je a jaké by mělo být duchovní doprovázení. Kdo ho potřebuje, komu může posloužit ? A kdy je dobré se spíš obrátit na psychiatra nebo psychologa?

Jan Graubner: Úkol pro nový rok. Na přelomu roku se díváme zpět a hodnotíme, zároveň hledíme vpřed a děláme předsevzetí, programy a plány. Olomoucký arcibiskup nabízí pohled na krátkodobé cíle, ale i na základní úkoly církve.

Islám, islamismus a křesťanství. Bouřlivou odezvu vyvolal článek Mons. Tomáše Halíka „Máme s muslimy stejného Boha?“ v KT 50/2015. Přinášíme příspěvek historika zabývajícího se středověkým myšlením a další dopisové reakce.

Nechcete být týnský varhaník? Jméno Bohuslava Korejse by mohl znát snad každý návštěvník kostela. Tento varhaník a regenschori je totiž podepsán pod Zpěvy s odpovědí lidu. Na Boží hod vánoční oslavil devadesátiny.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou