Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Ve věku 86 let zemřel slovenský kněz Anton Srholec

Datum publikace8. 1. 2016, 14.34
TiskTisk

Ve věku 86 let zemřel ve čtvrtek 7. ledna 2016 slovenský kněz Anton Srholec. Poslední rozloučení proběhne 12. ledna v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Bratislavě (Blumentál) a ve farním kostele sv. Michala ve Skalici, kde bude také pochován.

Bratislava: Anton Srholec se narodil roku 1929 ve Skalici. Začátkem komunismu se pokusil jako mladý salesiánský řeholník tajně přejít za hranice, aby mohl vystudovat teologii. Po zatčení byl však odsouzen a 10 let vězněn, převážně v Jáchymově.

V dalších letech pracoval jako dělník a tajně přitom studoval teologii. V roce 1970 jej papež Pavel VI. vysvětil na kněze. Po návratu do Československa se věnoval duchovní i kulturní práci s mládeží, pastoračně působil v Bratislavě-Blmentálu, Perneku, Velkém Záluží a v Záhorské Vsi.

Po Sametové revoluci rozvíjel sociální a pastorační aktivity pro lidi na okraji společnosti i církve. Angažoval se ve slovenském Helsinském výboru, v Bratislavě založil charitativní dílo Resoty pro lidi bez domova a stal se předsedou Konfederace politických vězňů Slovenska.

U příležitosti svých 85. narozenin napsal přátelům dopis vděčnosti: „V životě jsem si toho mnoho nevybral. Kromě několika maličkostí, což nestojí za řeč. Všechno to hlavní jsem dostal a všechno důležité mi bylo dané. (…) Dnešní den je vděčností za život, slavností našeho přátelství, vzpomínkou na ty, kdo nás předešli. Děkuji vám za účast na mé cestě.“

V posledním roce života prožíval Anton Srholec utrpení spojené s onkologickým onemocněním. Zemřel 7. ledna 2016 ve věku 86 let, po 68 letech řeholního a 45 letech kněžského života.

„Jeho život byl symbolem zápasu o víru, o svobodu a lidskost,“ napsal řád salesiánů na svém webu.

Poslední rozloučení se uskuteční v úterý 12. ledna 2015 od 9.30 v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Bratislavě (Blumentál) a od 13.30 ve farním kostele sv. Michala ve Skalici. Na zdejším hřbitově bude také pochován.

(zdroj: TK KSB, saleziani.sk)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou