Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež k velvyslancům: chce to více odvahy a kreativity

Datum publikace12. 1. 2016, 9.20
TiskTisk

Papež František se 11. ledna 2016 sešel s diplomaty, kteří zastupují Svatý stolec v zahraničí. Vyřídil novoroční pozdravy, připomněl pravý význam svých apoštolských cest uskutečněných v minulém roce, rozhovořil se o migrační krizi a upozornil na výzvy nového roku 2016.

Vatikán: Papež František se dnes ráno sešel s velvyslanci a ostatními členy diplomatických sborů, kteří zastupují Svatý stolec v zahraničních zemích.

Tajemství Božího vtělení nám ukazuje skutečnou tvář Boha, pro kterého moc neznamená sílu nebo zničení, ale lásku; pro kterého spravedlnost neznamená pomstu, ale slitování,“ připomněl papež velvyslancům hned v úvodu odkaz Vánoc v kontextu nepokojů dnešních dní.

A také proto se rozhodl vyhlásit Svatý rok milosrdenství, vysvětlil, a netradičně ho zahájit v Bangui během své apoštolské cesty do Keni, Ugandy a Středoafrické republiky. Právě do míst, která jsou postižená chudobou a konflikty, míst, kde bylo zneužito Boží jménu k obhajobě násilí „chtěl jsem znovu potvrdit (...), že ti, kteří tvrdí, že věří v Boha, musí být současně lidmi míru a tak i milosrdenství,“ řekl papež. A právě milosrdenství také označil za společného jmenovatele všech svých apoštolských cest v průběhu uplynulého roku; rozeslání Božího milosrdenství do těchto míst bylo jeho hlavním cílem. Připomněl i své cesty do Bolívie, Ekvádoru a Paraguayi, Kuby a Spojených států, na Srí Lanku a Filipíny.

Největší pozornost však František věnoval tématu migrační krize. Apeloval na pozornost vůči lidem, kteří se octli v nouzi či nebezpečí, na slyšení jejich hlasu volajícího o pomoc: „Individualistický duch je úrodnou půdou pro růst tohoto druhu lhostejnosti k našim sousedům, která vede k jejich posuzování z čistě ekonomického hlediska, k nedostatku zájmu o jejich lidství a nakonec k pocitům strachu a cynismu.“  Dodal, že historie lidstva se skládá z nesčetných vln migrací, ať už z dobrovolných nebo vnějšími okolnostmi nadiktovaných motivací, nejedná se tak o nic nového nebo nepřirozeného.

S tím jsou spojeny i výzvy, které s sebou nese rok 2016. František upozornil především na to, že je nutné nehledat jen nouzová řešení, ale dlouhodobě plánovat, začít řešit příčiny problému a budovat mír. „Rád bych nicméně zdůraznil svoje přesvědčení, že Evropa, podporovaná svým obrovským kulturním a náboženským dědictvím, bude mít nástroje na obranu ústředního postavení člověka a nalezne spravedlivou rovnováhu dvojí morální povinnosti, totiž bránit práva svých občanů a zaručovat pomoc a přijímání migrantů,' řekl.

Podle Františka je dále nezbytné zahájit upřímný dialog mezi všemi zeměmi, kterých se problém migrace týká, a to „s větší odvahou a kreativitou“. Potvrdil znovu závazek Svatého stolce, který chce podporovat ekumenický a mezináboženský dialog, „jenž může oceňováním odlišností a identity každého jednotlivce podpořit harmonické soužití mezi všemi členy společnosti“.

Papež František také zdůraznil potřebu chránit Zemi a přírodu, především v zájmu budoucích generací a obecně nutnost podporovat tzv. „kulturu péče“, tak aby prostoupila celou společnost.

Na závěr František vyjádřil přání, aby i Svatý rok milosrdenství mohl přispět k dialogu a dal příležitost k usmíření ve státech, v nichž stále panuje konflikt či se k němu schyluje. „Avšak největší výzvou, které čelíme, je překonání lhostejnosti a schopnosti spolupráce v dosažení míru, o který se musí znovu neustále usilovat, aby vydržel.“

(zdroj: New.va; foto: Alan Holdren/ CNA)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou