Lupa
Obsah Obsah
Portál

Církevní turistika: ubytováním poutní trasy, zajímavosti

Datum publikace13. 1. 2016, 10.49
TiskTisk

Aplikace www.cirkevnituristika.cz nabízí na jednom místě přehled poutních míst a církevních památek i zajímavostí a propojuje křesťanské církevní památky s ostatními doprovodnými aktivitami, které přispívají k obnově duchovních, duševních i fyzických sil.

Brno: Na portálu www.cirkevnituristika.cz najdou návštěvníci možnosti poutních tras v zájmové lokalitě, zajímavosti v nejbližším okolí, které stojí za to vidět, a možnost  rezervovat si ubytování v církevních objektech. Jedná se o kláštery, poutní domy a fary. V případě far se jedná o objekty, které dříve sloužily k bydlení kněží; nyní tyto farnosti spravují kněží ze sousedních obcí, a proto farnosti mohou tyto objekty nabízet např. ke krátkodobému pronájmu na dovolenou pro jednotlivce, rodiny, skupiny dětí či mládeže. Budova fary se tím zachová a může poskytnout  návštěvníkům prostor pro duševní, duchovní i fyzický odpočinek a zároveň  dát práci lidem, kteří se o chod fary starají. Jde většinou o místní obyvatele, kteří znají oblast, ve které žijí, a tak mohou návštěvníkům doporučit, zajímavá místa k výletu. Často se právě tito lidé starají také o kostel, takže určitým bonusem pobytu je možnost i prohlídka místního kostela.

Takto je již několikátým rokem úspěšně provozován například Penzion sv. Anny v Pasohlávkách. Budova fary v sousedství kostela sv. Anny zde byla rekonstruována v roce 2010 a prožít dovolenou „na faře“ sem od jara do podzimu přijíždějí stovky návštěvníků ročně. V atraktivní rekreační oblasti Pálavy a Novomlýnských nádrží nabízíme také možnost využít pro dovolenou objekt fary sv. Rozálie v Horních Věstonicích, přímo v sousedství kostela sv. Rozálie.

Z klášterů poskytuje ubytování, ale také možnost duchovního programu v okolí Brna např. Duchovní centrum svatého Františka z Pauly, provozované řádem Nejmenších bratří sv. Františka z Pauly (pauláni) přímo na mariánském poutním místě u kostela Narození Panny Marie na Vranově u Brna (http://dc-vranov.cz/index.php/ubytovani-a-pronajmy-prostor).

Penzion Panský dům, provozovaný Arcibiskupstvím pražským, byl v listopadu loňského roku otevřen v Rožmitále pod Třemšínem, v blízkosti atraktivní oblasti letos nově otevíraného bývalého vojenského prostoru CHKO Brdy. Penzion je komfortně vybavený s tříhvězdičkovým standardem a výtahem. Pokoje jsou vhodné pro všechny věkové kategorie i pro rodinu s dětmi a jsou vybaveny vlastním sociálním zařízením, televizí a možností připojení se k WIFI. (http://panskydumrozmital.cz/)

V současné době jsou v sekci „Ubytování, fary“ v aplikaci www.cirkevnituristika.cz prezentovány téměř dvě desítky objektů pro ubytování.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou