Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

O čem píše KT č. 3/2016

Datum publikace12. 1. 2016, 11.57
TiskTisk

Co se dočtete v již třetím letošním Katolickém týdeníku? Věnuje se pravdám i fámám kolujícím kolem letošního ročníku Tříkrálové sbírky, roku oslav jubilea Karla IV., ekumeně v Pobaltí a i na ten sníh dojde. Taktéž se můžete těšit na jednu novinku: fejetony Marie Svatošové.

Králové čelí fámám. Tříkrálová sbírka letos naráží na nezvyklý problém. Političtí radikálové se snaží zneužít migrační krize a pod záminkou toho, že vybrané peníze půjdou na potřeby uprchlíků, chtějí veřejnost od dobročinnosti odradit.

Začíná rok panovníka a věřícího muže Karla IV. Největší český panovník Karel IV., úspěšný vladař, velkorysý mecenáš a muž modlitby. Letošní akce, kterými se slaví 700. výročí jeho narození, ukážou jeho dobu a osobnost z nových úhlů i křesťanům.

Méně sněhu, méně starostí. Minulý týden zažilo Česko dokonce i v nižších polohách první záchvěvy zimního počasí se sněhovou nadílkou. Košťata, lopaty a rozmrazovače autoskel přišly (konečně) ke slovu. Také na farních úřadech a před chrámy Páně.

Téma: Ekumena v Pobaltí. Litva, Lotyšsko, Estonsko – tři státy, které běžnému obyvateli ČR tak trochu splývají. Přitom každý z nich přináší jiný model ekumenického soužití. A právě odtud letos znějí modlitby za jednotu křesťanů pro celý svět.

Doma: Rodiče zraňují děti. Není příjemné zjistit, že můžeme zraňovat své děti. Mnozí si to ani v každodenním shonu neuvědomují, jiní se sami vypořádávají se zraněními od svých rodičů. Co s tím? Radí P. Vojtěch Kodet.

Novinka v roce 2016 –fejetony Marie Svatošové. „Za přáními šťastného a veselého nového roku jsem letos cítila velké obavy: Co nás v něm čeká? Svět se načisto zbláznil! V té souvislosti se mi vybavil příběh, který mi kdysi vyprávěl farář z podhorské vesničky. Všiml si, že každý den vklouzne do kostela místní stranický funkcionář...“

Perspektivy: Dozrávat k pravdě. Esej P. Pavla Kuneše. V roce husovské památky jsme vzpomínali na jednu větu z jeho dopisu do Čech, která se nejčastěji opakuje. Je i na prezidentské standartě: Pravda vítězí. Vypadlo jedno důležité slovo: „Páně“.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou