Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Počet křesťanů zabitých pro víru se loni zdvojnásobil

Datum publikace13. 1. 2016, 14.27
TiskTisk

Počet křesťanů zabitých pro svou víru se loni téměř zdvojnásobil. V dnešní zprávě to uvádí organizace Open Doors, která sleduje pronásledování následovníků Krista na celém světě. Zemí s nejvyšší mírou pronásledování se již počtrnácté stala Severní Korea.

Londýn: Rok 2015 byl podle Open Doors „rokem strachu“. Celkově došlo k zintenzivnění pronásledování křesťanů, nikdy dříve nebylo na útěku z domovů tolik následovníků Krista.

V žebříčku nazvaném World Watch List popisuje organizace 50 zemí s nejvyšší mírou pronásledování. Na prvním místě se již počtrnácté umístila Severní Korea, kde křesťané čelí zatýkání, věznění, mučení i smrti kvůli víře ve vyšší autoritu, než je vůdce země. Podle odhadů Open Doors tu je v pracovních táborech kvůli své víře internováno kolem 70.000 křesťanů.

Poprvé se do první pětice zemí dostala také Eritrea, kterou Open Doors nazývá „africkou Severní Koreou“.

Nejčastějším důvodem pronásledování je náboženský extremismus – islámský, hinduistický a buddhistický. Islámský extremismus působí především na Středním Východě a v subsaharské Africe. Do první desítky zemí v žebříčku se poprvé dostala také Libye. Díky nárůstu radikálního hinduistického nacionalismu v Indii, kvůli němuž zůstaly útoky na kostely a pastorační pracovníky nepotrestány, se asijská země dostala do první dvacítky.

Počet zabití se téměř zdvojnásobil

Open Doors zaznamenala 7.000 zabití křesťanů pro svou víru, což je o téměř 3.000 více než v předchozím roce. Do těchto konzervativních odhadů se přitom nepočítají úmrtí v Severní Koreji, Sýrii a Iráku, kde neexistují přesné záznamy.

Napadeno nebo poškozeno bylo zhruba 2.400 kostelů, což je více než dvojnásobek z předchozího roku. Co se týká násilí páchaného na křesťanech a křesťanském majetku, v čele žebříčku se objevují Nigérie a Středoafrická republika.

Míra pronásledování vzrostla ve velké míře v Eritrei, Pákistánu, Tádžikistánu, Afghánistánu, Ázerbájdžánu a Kuvajtu. Značně se také zvýšila v Indii, Etiopii, Spojených arabských emirátech, Bangladéši, Bahrajnu, Jemenu, Keni, Indonésii a Nigérii.

Jedna Bible pro dvanáct rodin

Ve svém žebříčku popisuje Open Doors nejen profily jednotlivých zemí, ale i konkrétní příběhy lidí, kteří se za čísly skrývají. Například v Severní Koreji je partner organizace v kontaktu s dvanácti rodinami. „Mají pouze jednu Bibli v celé skupině a každá rodina musí čekat, až na ni přijde řada, aby si ji mohla půjčit,“ uvedl zdroj. „Ukrývají Bibli na tajném místě. Jednou za měsíc se tři rodiny scházejí, aby společně uctívaly Boha. Jednou za rok se věřící sejdou v údolí v horách.“

Křesťanství je nejrozšířenějším náboženstvím na světě, hlásí se k němu 2,2 miliardy lidí, což je skoro třetina planety. Organizace Open Doors začala v 50. letech tajně distribuovat bibli do komunistických zemí, nyní podle vlastních údajů působí v šesti desítkách států.

Celý žebříček World Watch List 2016 naleznete na stránkách organizace.

(zdroj: Open Doors, ČTK; foto: Michael Klotz, CC BY-NC)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou