Prohlášení předsedy SMS ČR a gen. sekretáře ČBK k restitucím

V plném znění uveřejňujeme prohlášení předsedy Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR) JUDr. Stanislava Polčáka a generálního sekretáře České biskupské konference (ČBK) Mons. Tomáše Holuba k závěrečné fázi tzv. církevních restitucí.
Publikováno: 15. 1. 2016 12:47

Tiskové prohlášení předsedy Sdružení místních samospráv ČR a generálního sekretáře České biskupské konference k závěrečné etapě tzv. církevních restitucí

Sdružení místních samospráv ČR coby zástupce více než tisícovky členských obcí se dne 11. ledna 2016 prostřednictvím předsedy Stanislava Polčáka obrátilo na Českou biskupskou konferenci. Několik stovek obcí z ČR (odhad SMS ČR) totiž ke konci roku 2015 obdrželo výzvu soudu k účasti na přezkumu vlastnictví u historických církevních majetků, které právnické osoby Římskokatolické církve podaly s cílem vydat nemovitý majetek, který byl v minulých letech v rozporu s ustanoveními zákona č. 172/1991 Sb. převeden právě na obce.

Římskokatolická církev prostřednictvím generálního sekretáře České biskupské konference potvrdila stanovisko ze dne 2. prosince 2015 (zveřejněno 9. prosince 2015 zde: http://tisk.cirkev.cz/z-domova/cbk-k-dobrovol-omezeni-v-pripadech-neoprav-prevodu/), které shrnuje výsledky jednání biskupů českých a moravských diecézí a také představitelů řeholních řádů. Církev zde vyzvala všechny své instituce, aby neusilovaly o získání majetků, jejichž hodnota je již zahrnuta ve finanční náhradě.

Jak bylo konstatováno při společném setkání předsedy SMS ČR Stanislava Polčáka s generálním sekretářem ČBK Tomášem Holubem, dosud podané žaloby neznamenají neochotu řešit konkrétní situaci jednáním. Po vytřídění oprávněných žalob církev očekává, že na soudních instancích zůstanou pouze případy porušení platné legislativy z doby, kdy stát podobu tzv. církevních restitucí finalizoval.

JUDr. Stanislav Polčák

předseda SMS ČR

Mons. ThLic. Tomáš Holub, Th.D.

generální sekretář ČBK

(ilustr. foto)