Prohlášení předsedy SMS ČR a gen. sekretáře ČBK k restitucím

V plném znění uveřejňujeme prohlášení předsedy Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR) JUDr. Stanislava Polčáka a generálního sekretáře České biskupské konference (ČBK) Mons. Tomáše Holuba k závěrečné fázi tzv. církevních restitucí.
Publikováno: 15. 1. 2016 11:47

Tiskové prohlášení předsedy Sdružení místních samospráv ČR a generálního sekretáře České biskupské konference k závěrečné etapě tzv. církevních restitucí

Sdružení místních samospráv ČR coby zástupce více než tisícovky členských obcí se dne 11. ledna 2016 prostřednictvím předsedy Stanislava Polčáka obrátilo na Českou biskupskou konferenci. Několik stovek obcí z ČR (odhad SMS ČR) totiž ke konci roku 2015 obdrželo výzvu soudu k účasti na přezkumu vlastnictví u historických církevních majetků, které právnické osoby Římskokatolické církve podaly s cílem vydat nemovitý majetek, který byl v minulých letech v rozporu s ustanoveními zákona č. 172/1991 Sb. převeden právě na obce.

Římskokatolická církev prostřednictvím generálního sekretáře České biskupské konference potvrdila stanovisko ze dne 2. prosince 2015 (zveřejněno 9. prosince 2015 zde: http://tisk.cirkev.cz/z-domova/cbk-k-dobrovol-omezeni-v-pripadech-neoprav-prevodu/), které shrnuje výsledky jednání biskupů českých a moravských diecézí a také představitelů řeholních řádů. Církev zde vyzvala všechny své instituce, aby neusilovaly o získání majetků, jejichž hodnota je již zahrnuta ve finanční náhradě.

Jak bylo konstatováno při společném setkání předsedy SMS ČR Stanislava Polčáka s generálním sekretářem ČBK Tomášem Holubem, dosud podané žaloby neznamenají neochotu řešit konkrétní situaci jednáním. Po vytřídění oprávněných žalob církev očekává, že na soudních instancích zůstanou pouze případy porušení platné legislativy z doby, kdy stát podobu tzv. církevních restitucí finalizoval.

JUDr. Stanislav Polčák

předseda SMS ČR

Mons. ThLic. Tomáš Holub, Th.D.

generální sekretář ČBK

(ilustr. foto)

New Generation z Kyjeva v Nové Pace

Sbor Jednoty bratrské v Nové Pace připravil bydlení pro uprchlíky z Ukrajiny v Hotelu Centrál i v dalších bytech a domech. To vše je propojeno s křesťanskou bilingvní (ukrajinština a angličtina) školou New Generation z Kyjeva, kterou vedení školy Brána navštívilo před čtyřmi lety. Nyní její ředitelka hledala místo, kde by mohly složit hlavu rodiny spojené s touto školou (asi 100 osob), ale i samotná škola obnovit každodenní výuku. Společenství pomohlo sehnat prostory, kde jsou každý den vyučovány ukrajinské děti, které se přestěhovaly s rodiči do Nové Paky, a některé jsou nadále vyučovány online. Škola NG spolupracuje s Bránou: chodí tam na obědy, učí se česky, dělají výlety a podobně. Je to oboustranně obohacující spolupráce. V současnosti dochází k registraci všech ukrajinských dětí do školy Brána, i když ještě není jisté, jestli zde všechny zůstanou na další školní rok nebo se vrátí do své země.
28.06.2022

Novinky v novopacké škole Brána

Počátkem roku 2021 škola Brána se zřizovatelem, jímž je Sbor Jednoty bratrské v Nové Pace, došla k rozhodnutí otevřít k mateřské a základní škole další stupeň vzdělávání. Vysoká škola to zatím není, ale střední ano. Už dlouhá léta v Nové Pace vnímali, že učňovské školství potřebuje pozvednout. Jde zejména na chlapce. Mnoho rodičů, než aby syna poslali na „učňák“, raději se ho snaží za každou cenu protlačit na obor s maturitou, i když je jasné, že je spíše praktik. V církevním školství nyní existuje pouze jedna obdobná škola tohoto typu, na Moravě. Rozhodnutí padlo na obor Instalatér plus. Plus znamená rozšíření studia s přesahem do dalších příbuzných oborů, zejména elektro a stavební. Tato Mistrovská střední výhledově cílí i na maturitu. Prioritou je bezpečné prostředí – to, co mnoho současných škol postrádá. Proto byl současně založen pro vzdálenější zájemce i Domov mládeže. Střední škola zahájí činnost 1. září 2022.
28.06.2022

Videospot: Charita pomáhá už 100 let

Charita Česká republika pomáhá už celé jedno století. Potřebné provází na cestě životem od bezbranného dětství až do bezmocného stáří.
23.06.2022

Charita Česká republika slaví 100 let, po revoluci stál za její obnovou arcibiskup Jan Graubner

Charita vyrostla z přirozené potřeby pomáhat potřebným. V Československu vznikla jako systematicky fungující organizace právě před 100 lety a po pádu komunistického režimu, který se její činnost snažil zastavit, ji církev vybudovala v podstatě znovu. Předseda České biskupské konference arcibiskup Jan Graubner a ředitel Charity Česká republika Lukáš Curylo dnes symbolicky zahájili oslavy tohoto významného jubilea, které budou probíhat až do příštího roku a představí nejen historii Charity a její nejvýznamnější milníky, ale především její současnost, významné projekty a služby, které poskytuje potřebným.
23.06.2022

Živé přenosy na TV Noe v červenci

Televize Noe bude s námi (vámi) po celou dobu velehradských slavností. Bude také živě přenášet na YT kanále Církev.cz přenos z Národního synodálního setkání a nejen to. Přinášíme přehled všech aktuálních živých přenosů TV Noe v červenci.
22.06.2022