Lupa
Obsah Obsah
Portál

Vsaďte svůj život na velké ideály, píše papež mladým

Datum publikace15. 1. 2016, 13.32
TiskTisk

Vsaďte život na velké ideály, na velké věci, píše papež František v poselství adresovaném chlapcům a dívkám ve věku 13 – 16 let. Právě těmto mladým je zvláště věnován jeden den Svatého roku milosrdenství, neděle 24. dubna 2016.

Vatikán: V poselství papež připomíná téma slavnosti mladých, které zní „Růst v milosrdenství jako Otec“. Růst je podle něj dobou velkých změn, při které je nejdůležitější to, zda člověk stojí pevně ve víře: „Opakuji vám: Zůstaňte pevně na cestě víry s pevnou nadějí opřenou o Pána. Zde leží tajemství našeho putování. On nám dává sílu jít proti proudu. Věřte mi: Toto je dobré pro srdce. Ale aby mohl jít člověk proti proudu, chce to odvahu, a on nám tuto odvahu dává! S ním můžeme dělat velké věci; on nám dává pocítit radost z toho, že jsme jeho učedníci.“  

František proto mladé vyzývá, aby se nespokojovali s malými ideály: „Vsaďte na velké ideály, na velké věci. My, křesťané, jsme nebyli Pánem vyvoleni pro maličkosti. Jděte stále dále, k velkým věcem. Vsaďte svůj život na velké ideály!“

Zvlášť se papež obrací k těm, kdo žijí ve válce, extrémní chudobě, každodenní námaze a kdo jsou opuštěni. „Neztrácejte naději, Pán sní o tom, že s vámi uskuteční velké věci! Vaši přátelé stejného věku, kteří žijí v méně dramatických podmínkách, na vás myslí a snaží se, aby mohl mír a spravedlnost patřit všem. Nevěřte slovům nenávisti a teroru, které vám druzí často opakují; vytvářejte spíše nová přátelství,“ píše František.

Římský biskup také připomíná, že ne všichni se budou moci zúčastnit Svatého roku v Římě, avšak mohou je oslavit ve svých domovských diecézích. „Nepřipravujte si pouze batohy a transparenty. Připravte si především srdce a mysl,“ vyzývá.

Pro děti staršího školního věku (13-16 let) je v Římě připraven program ve dnech 23.-25. dubna 2015. Podrobnosti jsou uvedeny na stránkách Svatého roku milosrdenství.

Celý text poselství je dostupný v několika světových jazycích na stránkách Vatikánu.

(foto: CNA / Bohumil Petrik)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou