Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zemřeli pro naději: mše za zemřelé uprchlíky

Datum publikace15. 1. 2016, 16.40
TiskTisk

Komunita Sant´Egidio zve na mši svatou za uprchlíky, kteří zemřeli na cestě do Evropy. Celebrovat ji bude 20. ledna 2016 od 18.30 hodin biskup Václav Malý v kostele sv. Václava v Praze ve Vršovicích. Bohoslužbu doprovodí Smíšený sbor při kostele sv. Václava a doplní výstava věnovaná uprchlíkům s názvem Lidé na cestě.

Praha/Řím: O tři dny dříve, v neděli 17. ledna, se na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu shromáždí několik tisíc lidí. Za přítomnosti kříže vyrobeného ze dřeva lodi z italské Lampedusy a požehnaného v roce 2014 papežem Františkem si zde připomenou Světový den migrantů a uprchlíků. Účastníci následně projdou Branou milosrdenství a zúčastní se mše svaté ve Svatopetrské bazilice. Ke Světovému dni migrantů a uprchlíků, který je letos součástí Roku milosrdenství, napsal papež František své poselství nazvané „Migranti a uprchlíci jsou pro nás výzvou. Odpověď dává evangelium milosrdenství“. Poukazuje v něm na dramatickou situaci mnoha lidí, kteří byli donuceni opustit své země.

Lhostejnost a mlčení otevírají cestu ke spolupachatelství, když jako diváci sledujeme smrt kvůli utonutí, zeslábnutí, násilí a ztroskotání. Ať už v malých, či velkých rozměrech, ztráta byť i jediného lidského života je vždy tragédií. Migranti jsou našimi bratry a sestrami hledajícími lepší život, jiný než je chudoba, hlad, vykořisťování a nespravedlivé rozdělování zdrojů naší planety, jež by měly patřit všem rovným dílem. Netouží snad každý po zlepšení svých životních podmínek a po získání čestného a legitimního životního standardu, který by pak sdílel se svými drahými,“ ptá se papež František.

V roce 2015 při pokusu překonat Středozemní moře na cestě do Evropy zahynulo více než 3700 lidí. Tragická bilance vyplývá ze zprávy, kterou zveřejnil úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Očekává se, že tento rok bude situace ještě horší.

(repro: komunita Sant´Egidio)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou