Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Vlk: „Bůh je neustále s námi. Stačí ho jen hledat.“

Datum publikace19. 1. 2016, 11.39
TiskTisk

V duchu tohoto hesla se nesly exercicie na Sv. Hostýně ve dnech 11.- 15. ledna 2016, kterých se již tradičně účastnili nejen studenti a absolventi Studijně-formačního kurzu, ale i další kněží a laici.

Svatý Hostýn: Všechna zamyšlení vedla k uvědomění si, že Bůh je Immanuel (tj. Bůh s námi) a my jej máme hledat. „Hledejte jej nejen v eucharistii. On je přítomen i v Písmu, ve společenství, mezi námi“, kladl kardinál Miloslav Vlk účastníkům na srdce.

V tichu pak mohli všichni rozjímat nad tématikou přítomnosti živého a věčného Boha mezi námi. „Je velmi důležité, aby všichni lidé měli čas na sebe. Aby se ztišili a naslouchali Božímu hlasu. Zvláště by se k osobnímu usebrání měli uchylovat ti, kteří jsou s lidmi, a potřebují tak načerpat duchovní i fyzickou sílu pro svou činnost“, připomíná o. Jan Balík, ředitel Sekce pro mládež ČBK a vedoucí Studijně-formačního kurzu.

Paralelně s duchovními cvičeními, které dával kardinál Vlk skupině cca 50 lidí, probíhaly duchovní cvičení pro skupinu zhruba 15 lidí pod vedením biskupského vikáře pro církevní školství královéhradecké diecéze Karla Moravce na téma Boží milosrdenství.

Duchovní cvičení již poněkolikáté probíhala na poutním místě Panny Marie na Svatém Hostýně. Jeden ze studentů Studijně-formačního kurzu se svěřuje s úsměvem: „Hostýn je velmi krásné místo. Zvláště v okamžicích, kdy i počasí přeje. V takovou chvíli se hned lépe rozjímá nad Boží přítomností a krásami stvoření.“

V rámci Roku milosrdenství a na přání papeže Františka zde byla otevřena Svatá brána, která má sloužit k tomu, „aby všichni, kdo jí projdou, zakusili Boží lásku a milosrdenství“.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou