Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Ve Vatikánu byly představeny kongresy milosrdenství

Datum publikace19. 1. 2016, 13.37
TiskTisk

Počátkem dubna letošního roku v Římě a v lednu 2017 na Filipínách proběhnou Apoštolské kongresy milosrdenství. Události mají být impulsem k hlubšímu uvědomění si milosrdenství v životě církve.

Vatikán: Kongresy milosrdenství na evropské (31. března - 4. dubna 2016 v Římě) i celosvětové (16.-20. ledna 2017 v Manile) úrovni včera ve Vatikánu představil vídeňský kardinál Christoph Schönborn, předseda Papežské rady pro novou evangelizaci Rino Fisichella a farář z Arsu Patrice Chocholski.

Podle kardinála Christopha Schönborna vznikly kongresy díky úctě sv. Jana Pavla II. k Božímu milosrdenství. Konkrétním impulsem byl projev papeže v roce 2002 v Polsku. „Jak moc potřebuje současný svět Boží milosrdenství? Ze všech kontinentů se zvedá volání po Božím milosrdenství“ citoval jeho slova kardinál Schönborn a uvedl, že při této příležitosti také Jan Pavel II. oznámil, že „slavnostně zasvětí svět Božímu milosrdenství“.

Zmíněný projev následně vedl skupinu kardinálů k založení kongresů milosrdenství. První se konal v roce 2008 v Římě. Iniciativa se následně rozšířila do celého světa. „Uvědomili jsme si, že téma milosrdenství je univerzální, je to samotné evangelium. Není nutné vymýšlet něco nového; spíše se jedná o četbu evangelia ve světle inspirací těchto světců a světic,“ řekl Schönborn.

Podle P. Chocholského z Arsu je cílem kongresů ukázat, že milosrdenství „není jedním z hnutí v církvi, nýbrž je církví v pohybu“ .

Kongresy mají podpořit nejen zbožnost, ale i konkrétní skutky milosrdenství. Schönborn v této souvislosti zmínil případ texaského vězně Richarda Mastersona, který má být v úterý popraven. „V současnosti jsem v úzkém kontaktu s jedním člověkem odsouzeným na smrt v Texasu. Někteří křesťané jsou s ním ve styku již mnoho let. Již dvanáct let čeká na popravu, je to strašné. I papež je o tomto Richardovi informován. Křesťané, kteří jsou s ním a s jeho rodinou v Texasu v kontaktu, dělají apoštolát milosrdenství. Je to svědectví o blízkosti Ježíše tomuto člověku, aby mohl zakusit Ježíšovo milosrdné srdce,“ řekl kardinál Schönborn.

Jedním z aspektů kongresu bude podle Schönborna také otevřenost vůči uprchlíkům, kteří utíkají před válkami nebo pronásledováním. Evropský Apoštolský kongres milosrdenství také věnuje jednu část postavě Roberta Schumana, který se zasadil o vznik projektu spojené Evropy. Tento program má představit „milosrdenství v politice, jak jej žít ve výzvách našich evropských společností“. Součástí programu je i svědectví z několika zemí, mimo jiné z České republiky.

Hlavními událostmi evropského kongresu pak bude modlitební vigílie s papežem Františkem, která proběhne v sobotu 2. dubna 2016 na Svatopetrském náměstí, a nedělní mše sv. s rozšířeným úkonem kajícnosti. Z pátku 1. dubna na sobotu proběhne v Římě „Noc milosrdenství“. V některých kostelech bude možné v tuto noc přijmout svátost smíření.

V rámci světového kongresu proběhne také mezináboženské setkání v Arsu, které připravují muslimové společně s buddhisty a zástupci jiných náboženství.

(ilustrační foto: kardinál Schönborn, Mazur catholicnews.org.uk; zdroj: news.va, ZENIT)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou