Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zástupce Vatikánu vystoupil na fóru arabských myslitelů

Datum publikace20. 1. 2016, 14.51
TiskTisk

Mezináboženský dialog a extremismus: příčiny a řešení. Takový byl název Prvního fóra arabských myslitelů, které se konalo ve dnech 17. – 18. ledna 2016 v hlavním městě Spojených arabských emirátů. Jediným nemuslimským účastníkem byl sekretář Papežské rady pro mezináboženský dialog, P. Miguel Angel Ayuso Guixot.

Abú Zabí: Zástupce Vatikánu vystoupil během prvního bloku programu, v němž pronesl svůj příspěvek také libanonský velký muftí šejk Abdul Latif Daryan. Ve svém projevu se P. Ayuso Guixot zaměřil zejména na příčiny extremismu, úlohu náboženských představitelů, potřebu dialogu a roli modlitby.

Extremismus a fundamentalismus podle něj nachází úrodnou půdu nejen tam, kde se náboženství zneužívá pro mocenské účely, ale i v prostředí „vakua ideálů“ a ztráty identity. To se děje například v Západní Evropě. Vakuum vede ke strachu, který nahlíží na ostatní jako na hrozbu, k uzavřenosti mysli i k radikalizaci při obraně vlastních pojmů.

Extremismus je podle P. Ayusa Guixota jednou z nejnebezpečnějších věcí ohrožující světovou bezpečnost. „Musíme si stále více uvědomovat, že extremismus se svou tendencí k násilí je neslučitelný s autentickými náboženskými hodnotami, a proto je třeba jej porazit skrze opravdové a rozsáhlé úsilí o dialog,“ řekl kněz.

Je proto nutné, aby náboženští představitelé a opinion lídři identifikovali ty, kdo šíří špatné chování v rámci své náboženské ideologie. Političtí zástupci pak mají tuto osvětovou kampaň podporovat a vytvářet základy pro dialog. „Jako náboženští představitelé jsme povinni odsuzovat porušení lidské důstojnosti a lidských práv. Lidský život, dar od Boha Stvořitele, má posvátný ráz. Jakékoliv násilí, které se zkouší ospravedlnit nábožensky, si zasluhuje jasné odsouzení, protože Všemohoucí je Bohem života a míru,“ řekl zástupce Vatikánu.

S odvoláním na papeže Františka vybídl P. Ayuso Guixot k vytváření „kultury setkávání“. Mezináboženský dialog, který vytváří lidské základy pro mír, je „ve skutečnosti nutností, nikoliv volitelnou věcí“ pro mír ve světě.

V závěru vyzdvihl kněz úlohu modlitby: „Jakožto věřící nemáme recepty, ale máme velký zdroj: modlitbu,“ prohlásil.

(zdroj: Radio Vaticana; foto: Jan Erik Hjelseth CC BY-NC)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou