Lupa
Obsah Obsah
Portál

Láska je způsob komunikace, církev tak musí komunikovat

Datum publikace22. 1. 2016, 16.01
TiskTisk

Dnes (22. ledna 2016) proběhla prezentace poselství papeže Františka k 50. Světovému dni sdělovacích prostředků, který připadá na 8. května 2016. Téma pro letošní rok zní: Komunikace a milosrdenství: plodné setkání. Jaká je mezi nimi souvislost?

Vatikán: V poselství ke Světovému dni sdělovacích prostředků se papež František zamýšlí nad vztahem mezi komunikací a milosrdenstvím, v kontextu vyhlášeného Svatého roku. Milosrdenství je podle něho formou komunikace. Pro křesťany, vysvětluje, by mělo být milosrdenství kritériem v rozlišování všeho, co dělá: „To, co říkáme a jak to říkáme, každé naše slovo a gesto, má vyjadřovat Boží soucit, něhu a odpuštění pro všechny. Láska je ze své podstaty komunikace; vede k otevřenosti a sdílení.“ Proto je církev povolána k tomu, aby komunikovala s každým a bez výjimky, doplňuje František.

Upozorňuje zde na to, jak obrovský vliv komunikace má, a jak velká je tím pádem odpovědnost každého komunikujícího: „Komunikace má sílu budovat mosty, umožňovat setkání a přijetí, a tím obohacovat společnost. Jak je krásné, když lidé volí svá slova a činy s pozorností, ve snaze vyhnout se nedorozumění, léčit zraněné vzpomínky a budovat mír a harmonii.“

Slova budují mosty mezi jednotlivci, v rodinách i mezi národy, píše František. Proto by neměly být žádné formy komunikace zneužívány k podporování projevů nenávisti, odsuzování či touhy po pomstě, jenž nic neřeší, pouze problémy uzavírá do „bludného kruhu“.

K budování komunikačních mostů v dnešní době nemálo přispívá rozvoj digitálních technologií. Mohou být sice zneužity ke špatným věcem, uznává papež František, ale nabízí také mnoho užitečných prostředků a velký prostor k dialogu: „Přístup do digitální sítě znamená odpovědnost k bližnímu, kterého nevidíme, nicméně je skutečný a má svou důstojnost, která musí být respektována. Internet může být moudře využit k budování zdravé a sdílení otevřené společnosti.“

Pro plodnou komunikaci nestačí jen adresáta poslouchat, ale je nutné mu naslouchat, upozorňuje také František: „Naslouchání znamená mnohem více než jen pouhé slyšení. Slyšení je o přijímání informací, kdežto při naslouchání jde o komunikaci, naslouchání vyzývá k blízkosti.“ Naslouchat není vůbec snadné, přiznává František, je při něm nutné věnovat pozornost, vyvinout snahu pochopit, respektovat a přemítat nad tím, co druhá osoba říká. „Vědět jak naslouchat je nesmírná milost, je to dar, o který musíme prosit, a pak vynaložit veškeré úsilí k tomu ho uplatnit,“ doplňuje František.

Kromě toho také římský biskup v poselství varuje všechny křesťany před moralizováním. „Můžeme a musíme posuzovat situace hříchu – například násilí, korupce či vykořisťování – ale nemůžeme soudit jedince, protože jen Bůh může vidět do hloubi jejich srdcí. (...) Drsná a moralizující slova a činy mohou způsobit to, že si znepřátelíme ty, které chceme dovést k obrácení a svobodě, a posílíme jejich postoj odmítnutí a obrany,“ zdůraznil František.

Plné znění poselství v českém překladu připravujeme.

(foto: Dennis Skley / CC BY-ND)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou