Lupa
Obsah Obsah
Portál

V neděli přiletí do ČR první část křesťanských uprchlíků

Datum publikace22. 1. 2016, 13.20
TiskTisk

První skupina křesťanských uprchlíků z Iráku by měla v neděli 24. ledna 2016 přiletět do Prahy. Ještě týž den se přesunou do rekreačního zařízení Okrouhlík u Jihlavy, kde budou několik týdnů společně bydlet a začnou se intenzivně učit češtinu i seznamovat s českými reáliemi. Přijetí uprchlíků schválila v polovině loňského prosince vláda.

Praha: Uprchlíci z táborů v iráckém Irbílu odešli do Libanonu. 'Hned po příletu požádají o azyl. Ten by jim měl být vydán relativně rychle, protože už před odletem do Česka prošli bezpečnostními prověrkami tajných služeb a pohovory s českými státními orgány,' uvádí Jan Talafant, ředitel Nadačního fondu Generace 21, který projekt přesídlení uprchlíků organizuje.

Jihlavská skupina je složena ze šesti rodin. Je v ní 13 žen a dívek a 14 mužů a chlapců. Věkový průměr skupiny je 20 let, nejmladšímu dítěti je jeden měsíc, nejstarší člověk má 68 let.

'Doufáme, že tyto lidi, kteří přišli nejen o všechen majetek, ale často také o členy rodin, dobře přivítáme a pomůžeme jim znovu začít,' uvedl jihlavský primátor Rudolf Chloupek.

Celkem by do Česka mělo přesídlit 37 křesťanských rodin, což představuje 153 lidí. Většinou mají přiznaný mezinárodní status uprchlíka. Podle Talafanta patří iráčtí křesťané obecně k nadstandardně vzdělané části obyvatelstva, polovina mužů v celé skupině 153 běženců má vyšší odborné či vysokoškolské vzdělání, stejně jako třetina žen. 'Je mezi nimi například bývalý ředitel školy, programátor, lékař, stavební inženýr nebo zdravotní sestra,' uvedl Talafant. Před vyhnáním z domovů podle něj žily tyto rodiny běžným středostavovským způsobem života.

Dalších několik měsíců by měli uprchlíci bydlet v několika bytech v Jihlavě a dál se učit češtinu. 'Poté se někdo rozhodne zůstat, další se mohou volně stěhovat za prací,' uvedl Talafant.

Celý projekt s rozpočtem kolem 15 milionů korun organizuje a financuje Nadační fond Generace 21 s pomocí svých partnerů a podporovatelů z řad jednotlivců i církví. Fond v prvním roce uhradí náklady na ubytování a životní potřeby iráckých křesťanů, stejně jako integrační služby, mezi něž patří výuka jazyka i seznámení se s českou kulturou a společností. Peníze podle Talafanta fond získal výhradně od soukromých dárců.

Dalších 126 iráckých křesťanů by mělo do Česka dorazit během února a března. Jejich přesun připravují pracovníci Nadačního fondu ve spolupráci s ministerstvem vnitra a tajnými službami ČR.

(autor: ČTK, Ondřej Mléčka; zdroj: AC&C Public Relations; ilustrační foto: International Christian Concern)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou