Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Změny v obřadu mytí nohou na Zelený čtvrtek

Datum publikace22. 1. 2016, 14.01
TiskTisk

Papež František se rozhodl vnést změnu do rubriky Římského misálu týkající se obřadu mytí nohou na Zelený čtvrtek. Nově budou moci být mezi vybranými i ženy.

Vatikán: Změna má podle papeže „plně vyjadřovat význam gesta vykonaného Ježíšem ve Večeřadle, jeho darování se ‚až do krajnosti‘ pro spásu světa, jeho lásku bez hranic,“ píše František v dopise adresovaném prefektovi Kongregace pro bohoslužbu a svátosti kardinálovi Robertu Sarahovi.

„Rozhoduji proto, aby byla změněna rubrika, podle níž lidé zvolení pro přijetí mytí nohou musí být muži nebo chlapci, a to tak, že od nynějška budou moci pastýři církve vybrat účastníky obřadu mezi všemi členy Božího lidu,“ píše papež.

Podle dekretu, pod nímž je podepsaný kardinál Robert Sarah, mohou pastýři zvolit skupinku věřících, která bude představovat „různost i jednotu každé části Božího lidu“. Tato skupina se může skládat z mužů a žen, a podle vhodnosti z mladých a starých lidí, ze zdravých a nemocných, kleriků, zasvěcených i laiků.

Papež František také vyzval, aby byl vybraným lidem dobře vysvětlen význam obřadu.

Papež František umyl nohy několika ženám již vloni, když slavil mši svatou na památku Večeře Páně v římské věznici Rebibbia.

Český překlad dekretu i komentáře se připravuje.

(ilustrační foto: Mazur / catholicnews.org.uk)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou