Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež František se ve Švédsku zúčastní ekumenické bohoslužby

Datum publikace25. 1. 2016, 14.23
TiskTisk

Papež František se v říjnu letošního roku zúčastní ekumenické připomínky začátku reformace. Bohoslužbu ve švédském Lundu povede společně se zástupci Světové luterské federace.

Lund: Ekumenická připomínka se uskuteční 31. října 2016 ve městě Lund v jižním Švédsku, kde Světová luterská federace v roce 1947 vznikla. Akce se bude konat v rámci připomínky 500. výročí začátku reformace.

Na programu jednodenní události bude bohoslužba v místní katedrále s modlitbami z katolicko-luteránského průvodce „Společná modlitba“, kterého v lednu 2016 publikovala Papežská rada pro jednotu křesťanů a Světová luterská federace.

„Světová luterská federace si chce připomenout výročí reformace v ekumenickém duchu,“ uvedl generální sekretář federace Rev. Martin Junge. „Jsem hluboce přesvědčen, že zasazujeme-li se o smíření mezi luterány a katolíky, jednáme ve prospěch spravedlnosti, míru a smíření ve světě rozervaném konflikty a násilím,“ dodal.

Připomínková událost v Lundu navazuje na dokument nazvaný Od konfliktu ke společenství. Společná lutersko-katolická připomínka reformace v roce 2017“, který v roce 2013 podepsali katoličtí a luteránští představitelé. Text obsahuje mimo jiné prosbu o odpuštění za rozdělení uplynulých staletí i závazek společného křesťanského svědectví. Naznačuje také způsoby, jakými se budou katolíci a luteráni společně účastnit oslav výročí reformace.

Světová luterská federace sdružuje 145 církví a zastupuje více než 72 miliónů křesťanů.

(ilustrační foto: CNA / Daniel Ibanez)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou