Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Začal 51. Mezinárodní eucharistický kongres

Datum publikace25. 1. 2016, 16.44
TiskTisk

V neděli 24. ledna začal 51. Mezinárodní eucharistický kongres na Filipínách, který bude trvat až do 31. ledna 2016. Českou republiku zastupuje skupinka pod vedením Mons. Jana Vokála a Mons. Vlastimila Kročila.

Cebu/Filipíny: Na eucharistickém kongresu se schází duchovenstvo, řeholníci i laici proto, aby připomněli a zdůraznili centrální význam eucharistie v životě či poslání katolické církve.

Program letošního zasedání je bohatý. Kromě liturgických oslav a modliteb je připraveno i několik workshopů, výstav, koncertů či divadelních představení. Vystoupí zde 16 přednášejících z různých zemí světa. Za Českou republiku je zde přítomný Mons. Jan Vokál, delegát pro eucharistické kongresy, Mons. Vlastimil Kročil a Hana Frančáková z Českomoravské Fatimy v Koclířově.

Piero Marini, předseda Papežského výboru pro mezinárodní eucharistické kongresy, k setkání řekl:

Ti, kteří přijedou do Cebu, budou vydávat svědectví univerzální církve pro tuto místní církev v Cebu, ale přichází i načerpat. V Cebu se nachází velmi chudé obyvatelstvo. Není to žádná velká metropole Prvního světa. Filipínci jsou lidé, kteří mají velkou víru, velkou lásku k životu a radost. Jedu tam s velkou ochotou, proto Filipínci vydali a stále vydávají celému světu svědectví práce a věrnosti. Toto je tedy i příležitost poděkovat všem Filipíncům rozptýleným po celém světě za jejich svědectví víry a jednoty katolické církve.“

První eucharistický kongres se konal ve Francii v roce 1881. V říjnu 2015 se také konal i první Národní eucharistický kongres v České republice, kterého se zúčastnilo kolem 25 tis. lidí.

Před začátkem Mezinárodního eucharistického kongresu zaslal papež František prostřednictvím kard. Andela Sodana poselství místním biskupům, ve kterém zdůrazňuje poslání církve šířit Boží „trvalou lásku“ všem lidem. Ve Svatém roce milosrdenství biskupy vybízí k tomu, aby se svými životy stávali stále výraznějším znamením Božího působení.

(zdroj: news.va, Radio Vaticana; foto: © Mazur catholicnews.org.uk)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou